Oluklu mukavva üretiminde kullanılan nişasta bazlı tutkalın özelliklerinin geliştirilmesi ve üretimde etkin kullanımı
Improvement of the properties of the starch based adhesive used in corrugated cardboard production and effective use in production
  1. Tez No: 635937
  2. Yazar: EBRU MİNE ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESAT GÜMÜŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Wood Products, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Nişasta Tutkalı, Oluklu Mukavva, Polivinil Alkol, Ketonaldehit, Starch Glue, Corrugated Board, Polyvinyl Alcohol, Ketone Aldehyde
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Lif ve Kağıt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Tez kapsamında oluklu mukavva sektöründe kullanılan nişasta bazlı tutkal için yeni reçete uygulanılarak hazırlanan nişasta tutkalıyla daha iyi viskozite stabilizasyonun sağlanarak tutkalın oluklu mukavva makinesindeki kullanım performansı iyileştirilmiştir. Denemeler laboratuvar ortamında gerçekleştirildikten sonra Çağlar Ambalaj Ltd.Şti tesislerinde oluklu mukavva üretim hattında denemeleri yapılmıştır. Oluklu mukavva test sonuçları üretim hattından çıkan ürünle üzerinde gerçekleştirilmiştir. Yeni reçete ile hazırlanan nişasta bazlı tutkal ile üretilen oluklu mukavvanın sağlamlık özellikler artırılmıştır. Oluklu mukavvada ki sağlamlık kazancı FCT, ECT, BCT ve PAT için sırasıyla %17, %25, %12 ve %18'dir. Katkısız nişasta baz tutkalın bileşimine yalnızca %0,1- 0,2 keton aldehit ve/veya polivinil alkol ilavesiyle hazırlanan yapıştırıcıyla üretilen oluklu mukavvanın tüm sağlamlık özelliklerinde hissedilebilir bir artış tespit edilmiştir. Levha özellikleri açısından en iyi sonuçlar %0,1 keton aldehit ve %0,2 polivinil alkolün sinerjik etkisiyle elde edilmiştir. Bu koşulda üretilen oluklu mukavvanın FCT değeri 3,82 kPa, ECT değeri 4,09 kN/m, BCT değeri ise 2,34 kN olarak belirlenmiştir. PAT yapışma direnci için en yüksek değer 430 N/m ile %0,2 polivinil alkol katkısıyla hazırlanan tutkalla üretilen levhada belirlenmiştir. Genel olarak, yeni reçetesi ile hazırlanan nişasta tutkalının polivinil alkol katılarak modifiye edilmesiyle elde edilen nişasta bazlı tutkal kullanarak üretilen oluklu mukavvanın kalite özelliklerinde kayıplar olmaksızın Çağlar Ambalaj Ltd. Şti. tesislerinde oluklu mukavva makinesinin üretim hızının yaklaşık %60 artış olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis, the use performance of the glue in the corrugated cardboard machine was improved by providing better viscosity stabilization with the starch glue prepared by applying new prescription for the starch based glue used in corrugated cardboard sector. The strength properties of the corrugated board produced with starch-based glue prepared with the new recipe have been increased. Strength gains on corrugated cardboard are 17%, 25%, 12% and 18% for FCT, ECT, BCT and PAT, respectively. Only 0.1 to 0.2% ketone aldehyde and / or polyvinyl alcohol addition to the composition of the starch base glue formulation resulted in a noticeable increase in all strength properties of the corrugated board. The best results in terms of corrugated board properties were obtained with the synergistic effect of 0.1% ketone aldehyde and 0.2% polyvinyl alcohol. The FCT, ECT and BCT values of the corrugated boards produced in this condition were determined as 3.82 kPa, 4.09 kN/m and 2.34 kN, respectively. The best PAT bonding strength was found as 430 N/m for the corrugated board prepared with only 0.2% polyvinyl alcohol addition to base starch glue formulation. In general, it is possible to increase the production speed of the machine to 60% increase without losses in the quality characteristics of the corrugated cardboard produced with PVA-added starch glue in Çağlar Ambalaj Ltd.Şti. Thus, as the production capacity of the factory will increase, hence market competitiveness of the product will increase due to the decrease in the production costs of corrugated board.