Eğitimle düzeltilebilir insan doğası ve insan hakları
Human nature and human rights corrected by education
  1. Tez No: 635939
  2. Yazar: MEHMET YAZAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERGEN COŞKUN ÖZÜAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Human Philosophy, Human Rights, Human Rights Education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Betimsel desenle tasarlanan bu araĢtırmada literatür taraması yapılarak eğitimle düzeltilebilir insan davranıĢları ve insan hakları hakkında kuramsal ve pratik yaklaĢımlar belirlenmeye çalıĢılmıĢtır. Elde edilen literatür, insanın doğasıyla ilgili klasik dönem felsefecilerinin bakıĢ açıları, insanın eğitimi, insanın değeri ve insan hakları ana baĢlıkları altında irdelenmiĢtir. ÇalıĢmada insanın doğası gereği değerli olduğu ve doğumla birlikte haklara sahip olduğu ortaya konulmuĢtur. Klasik dönem felsefecilerinin hem insanın doğası hem de eğitimiyle ilgili görüĢlerinin karĢılaĢtırmalı ele alındığı çalıĢmada eğitimle insanın değiĢebileceğine yönelik görüĢlere ulaĢılmıĢtır. Literatür incelendiğinde insanın doğumla birlikte sahip olduğu hakların“insan hakları”olarak isimlendirildiği tespit edilmiĢtir. Bu haklar insanın en tabi ve sadece insan olmasından kaynaklı haklarıdır. Toplumun insan haklarını koruma ve kollama hakkında bilinçsizliğinin insan hakları ihlaline sebep olduğu görüĢleri tespit edilmiĢtir. UNICEF ve BM insan hakları ihlalini önlemek için toplumları bilinçlendirme eğitimi tavsiye etmektedirler. Bu konuda her ne kadar düzenli bir çalıĢma yürütülse de, insan hakları eğitim programlarının, öğretim materyallerinin, eğitim ortamlarının ve öğretmen davranıĢlarının etkililiğini artırmaya yönelik çalıĢmalara ihtiyaç duyulduğu anlaĢılmıĢtır. Bu çalıĢma, araĢtırmacılara literatür desteği sunacağı ve son yıllarda sıklıkla tartıĢılan insan haklarının korunması sorularına cevap aranmaya çalıĢılacağı için faydalı ve güncel değere sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this research designed with a descriptive pattern, a literature review was conducted to determine theoretical and practical approaches about human behavior and human rights that can be corrected by education. The obtained literature is examined under the main topics of the philosophers of classical era regarding human nature, human education, human value and human rights. In the study, it was revealed that human is valuable by nature and has rights with birth. In the study in which the philosophers of the classical era are examined comparatively about both the nature and education of human, opinions about the change of the human were reached through education. When the literature is analyzed, it has been determined that the rights that human has with birth are named as“human rights”. These rights are the most natural and only human rights. It has been determined that the unconsciousness of the society about protecting and protecting human rights causes violations of human rights. UNICEF and the UN recommend training to raise public awareness to prevent human rights violations. Although a regular study was carried out on this subject, it was understood that studies were needed to increase the effectiveness of human rights education programs, teaching materials, educational environments and teacher behaviors. This study has a useful and up-to-date value as it will provide researchers with literature support and seek answers to the questions of protection of human rights, which have been discussed frequently in recent years.