Lüks tatilin üretimi ve duygulanımsal emek
Production of luxurious vacation and affective labor
  1. Tez No: 635940
  2. Yazar: SEVAL KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Lüks Oteller, Çalışan – Misafir Etkileşimleri, Duygulanımsal Emek, Kaliteli Hizmet, Luxury Hotels, Employee - Guest Interactions, Affective Labor, Quality Service
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu günlerde post-modern anlayışın bir hediyesi olarak üretimde bilişimin artması, üretimin yapısında kimi değişikliklere sebep olmuş, postfordist bir dönüşüme ön ayak olmuştur. Bu nedenle, endüstriyel emek yerine bilgi, haberleşme, iletişim, ilişkiler, duygusal ifade gibi maddi olmayan ürünler üreten gayri maddi emek geçmiştir. Koşulların bu denli değişmesi üretimi fabrikaların dışına taşımış,“iş”niteliği taşımayan pek çok şey üretimin önemli bir parçası haline gelmiş ve hizmet sektörü kapitalist üretimin önemli bir cephesini oluşturmaya başlamıştır. Üretim geleneksel anlamda somut, sayılabilir, ölçülebilir ürünlerin oluşturulmasını ifade ederken, günümüzde hizmet, bilgi, etkileşim gibi soyut, ölçülemez olanın elde edildiği bir süreci ifade etmektedir. Bu süreçte eskiden bedene ait olan, insanın kendi özünü oluşturan şeyler metalaşarak kullanılabilir sermaye olarak görülmüştür. Burada devreye duygulanımsal emek girmektedir. Duygulanımsal emek, bireye ait, özü oluşturan her tür durum, hareket ve/ya da parçanın sermayeleştirilmesini ifade etmekte olup boş zaman ile çalışılan zaman arasındaki farkın belirsizleştiğine, nelerin üretimin dışında kalıp nelerin üretime dahil olduğunu araştırmanın zorlaştığına dikkat çekmektedir. Çalışma, lüks bir otelde duygulanımsal emek konusunu ve hizmet üretimi sürecinde ortaya çıkan çalışan ile turist arasındaki hizmet etkileşimini incelemiştir. İlgili konuda az sayıda çalışma olduğundan; bu çalışma alan yazınında keşfedici bir niteliğe sahiptir. Çalışmada, katılımcı gözlem ve üçü yönetici olmak üzere toplam 21 otel çalışanı ile yapılan yarı – yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Veriler, word programı ile içerik analizine tabi tutulmuştur ve verilerin ışığında lüks bir otelin duygulanımsal emek kapsamında hizmet pratiklerinde diğer otellerden farklı olarak neler yaptığı, çalışanlarına verdiği eğitimler, çalışanların sorumlulukları gibi konular ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Informatization in production, which is a gift of post-modern understanding these days, caused some changes in the structure of production and led to a postfordist transformation. For this reason, intangible labor, which produces intangible products such as information, information, communication, relations, emotional expression, has been replaced by industrial labor. Such changes in conditions have brought production out of factories, many things that do not have a“business”quality have become an important part of production, and the service sector has begun to form an important aspect of capitalist production. While production expresses the creation of concrete, countable, measurable products in the traditional sense, today it refers to a process in which the abstract, immeasurable one such as service, information, interaction is obtained. In this process, the things that belong to the body and form the essence of the human were commodified as usable capital. Affective labor comes into play here. Affective labor refers to the capitalization of all kinds of situations, movements and / or parts that belong to the individual and constitute the essence and draws attention to the fact that the difference between leisure time and working time becomes obscure, and it becomes difficult to investigate what is outside of production and what is included in production. The study examined the affective labor issue in a luxury hotel and the service interaction between the employee and the tourist emerging in the service production process. Since there are few studies on the subject; this study has an exploratory nature in the literature. In the study, a semi - structured interview method with 21 hotel employees, including participant observation and three managers, was used. The data were subjected to content analysis with the word program, and in the light of the data, subjects such as what a luxury hotel does in its service practices differently from other hotels, trainings given to its employees and the responsibilities of the employees have emerged.