Sosyal bilgiler öğretmenlerinin eğitimsel donanımları
Educational skills of social studies teachers
- Tez No: 636001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİN ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler öğretmenleri, Öğretmen donanımları, Öğretmen yeterlikleri, 21.yüzyıl yeterlikleri, Hizmet içi eğitim, Social studies teachers, Teacher skills, Teacher competencies, 21st century competencies, In-service training
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
21.yüzyılda değişen ve gelişen ihtiyaçlar çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından öğretmenlerin mesleki gelişimleri için çeşitli plan ve programlar yapılmakta ve bu amaçla hizmet içi çeşitli kurslar, seminerler düzenlenmektedir. Bu çalışmada, hizmet içi eğitim etkinliklerine katılım durumları açısından ve etkinliklere ilişkin yeterlilik algıları açısından sosyal bilgiler öğretmenlerinin eğitimsel donanımları incelenmiştir. Araştırmaya, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı İstanbul Küçükçekmece devlet okullarında görev yapan 105 sosyal bilgiler öğretmeni katılmıştır. Öğretmenlerin 20 farklı faaliyete verdikleri yanıtların analizinde, genel durumu görmek için öncelikle SPSS istatistik programı ile betimsel analiz yapılmış ve bu sayede katılımcılardan elde edilen verilerin yüzde ve frekans dağılımları elde edilmiştir. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin verdikleri cevapların cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için SPSS istatistik programı ile ki-kare (X2) analizi yapılmıştır. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin mesleki kıdem açısından cevaplarını incelerken, sadece sıklık ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Sonuç olarak sosyal bilgiler öğretmenlerinin ankette isimleri verilen eğitim, seminer ve kurs etkinliklerine katılımlarının düşük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sosyal bilgiler öğretmenlerinin 20 farklı kurs, eğitim ve seminer etkinlikleri dışında diğer kurs, eğitim ve seminer katılım durumlarının çok düşük olduğu gözlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre öğretmenlerin anketteki etkinliklerden daha önce katılmadıkları eğitim, seminer ve kurs etkinliklerine ilişkin kendilerini yeterli görme düzeylerinin düşük olduğu gözlenmiştir. Diğer bir analiz sonucuna göre sosyal bilgiler öğretmenlerin daha önce katılmadıkları ve kendilerini yeterli görmedikleri etkinlikleri kendi alanları için gereksiz görmedikleri, bilakis gerekli gördükleri ve ileride söz konusu etkinliklere katılabileceklerini belirttikleri tespit edilmiştir. Araştırmada, öğretmenlerin hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılım oranlarının cinsiyet, eğitim düzeyi ve mesleki kıdem açısından farklılık gösterip göstermediğine ilişkin analiz sonuçlarına çalışmanın bulgular bölümünde yer verilmiştir. Araştırmada, öğretmenlerin ankette yer alan hizmet içi eğitim faaliyetlerine ilişkin yeterlilik algılarının cinsiyet, eğitim düzeyi ve mesleki kıdem açısından farklılık gösterip göstermediğine ilişkin analiz sonuçları çalışmanın bulgular bölümünde yer almaktadır. Araştırmada, öğretmenlerin ankette yer alan hizmet içi eğitim faaliyetlerini gerekli görme oranlarının cinsiyet, eğitim düzeyi ve mesleki kıdem açısından farklılık gösterip göstermediğine ilişkin analiz sonuçları çalışmanın bulgular bölümünde verilmektedir. Araştırmada ayrıca, sosyal bilgiler öğretmenlerinin en çok katıldıkları ve en az katıldıkları etkinlikler belirlenmiştir. Bununla birlikte sosyal bilgiler öğretmenlerinin yeterlilik algılarının en yüksek ve en düşük olduğu etkinlikler, anketteki etkinlikler arasından öğretmenlerin sosyal bilgiler alanı için en gereksiz ve gerekli gördükleri etkinlikler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the framework of changing and developing needs in the 21st century, various plans and programs are developed, various courses and seminars are organized for the professional development of teachers by Teacher Training and Development General Directorate of the Ministry of National Education. In this study, the educational skills of social studies teachers were investigated in terms of participation and perceptions of competence regarding in-service training activities. 105 social studies teachers working in public schools in İstanbul Küçükçekmece affiliated to the Ministry of National Education participated in this research. In the analysis of teachers' responses for 20 different activities, firstly, descriptive analysis was made with the SPSS statistical program to see the general situation and in this way, the percentage and frequency distributions of the data were obtained from the participants. In order to determine whether the answers given by social studies teachers differ in terms of gender and education level, Chi-Square (X2) analysis was performed with SPSS statistics program. When analyzing social studies teachers' responses in terms of professional seniority, only frequency and percentage calculations were made. As a result, it was determined that the participation of social studies teachers in the training, seminar and course activities named in the survey is low. In addition, it has been observed that social studies teachers have very low level of participation in other courses, education and seminars apart from those 20 activities named in the survey. According to the results of the analysis, it was observed that the teachers did not consider themselves sufficient regarding the training, seminar and course activities which they did not attend. According to another analysis' result, it was observed that social studies teachers did not consider the activities in the survey unnecessary for the social studies field and stated that they could participate in these activities in the future. In the research, the results of the analysis on whether the participation rates of teachers in in-service training activities differ in terms of gender, education level and professional seniority are given in the results section of the study. In the study, the results of the analysis on whether teachers' perceptions of competence regarding in-service training activities differ in terms of gender, education level and professional seniority are included in the results section of the study. In the research, the results of the analysis on whether the rates of the teachers' seeing the activities in the survey as necessity for social studies field differ in terms of gender, education level and professional seniority are included in results section of the study. In the research, the activities that the social studies teachers attended the most and the activities they attended the least were determined. In addition, activities in which social studies teachers' perceptions of competence were highest and lowest were determined. In addition, among the activities in the survey, the activities that teachers deemed most unnecessary and necessary for the social studies field were determined.