Kurumsal sürdürülebilirlik ölçümü için AHP ve TOPSIS yöntemlerinin kullanılması: Bankacılık sektörü üzerine uygulama
Usage of AHP and TOPSIS methods for corporate sustainability measurement: An application regarding banking sector
- Tez No: 636028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Kalkınma, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Borsa İstanbul, AHP, TOPSİS, Sustainability, Sustainable Development, Corporate Sustainability, BIST, AHP, TOPSİS
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Sürdürülebilirlik kavramı, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını tehlikeye atmadan bugün ki nesillerin ihtiyaçlarını karşılama olarak tanımlanmaktadır. Sürdürülebilirlik kavramı altında insan ve doğanın doğal dengeyi koruyarak kaynakların bilinçli kullanılmasını ifade eder. Gelişen teknoloji ile günümüzde işletmelerin rekabet ortamında uzun vadede varlıklarını sürdürebilmesi avantaj sağlarken, dezavantaj da meydana getirmiştir. Bununla birlikte işletmeler uzun vade de sürdürülebilirlik sağlamaları için ekonomik alanda değil, sosyal ve çevresel alanda da çalışmalar yaparak Kurumsal Sürdürülebilirlik kavramını ortaya çıkartmıştır. İşletmelerin faaliyetlerini uzun vade de devam ettirmeleri için sürdürülebilir çalışmalar yapmaları kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Bu anlamda Borsa İstanbul bünyesinde kurulan Sürdürülebilirlik endeksi işletmelerin kurumsal sürdürülebilirlik çalışmalarına destek sağlamıştır. Çalışmamız da Borsa İstanbul'da işlem gören bankaların kurumsal sürdürülebilirlik ölçümlemesi için ekonomik boyut, çevresel boyut ve sosyal boyutlarını ele alarak çıkan verileri AHP ve TOPSİS yöntemleri kullanılarak incelenmiş ve sürdürülebilirlik performansları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of sustainability is defined as meeting the needs of today's generations without compromising the needs of future generations. Under the concept of sustainability, it expresses the conscious use of resources by protecting the natural balance of human and nature. With the developing technology, while it is an advantage for businesses to survive in the competitive environment in the long term, it has also created a disadvantage. In addition to this, businesses have created Corporate Sustainability concept not only in the economic field but also in the social and environmental field in order to ensure sustainability in the long term. It is inevitable for businesses to carry out sustainable works in order to maintain their assets in the long term. In this sense, the Sustainability index established within Borsa Istanbul provided support for corporate sustainability efforts of businesses. In this study, the data obtained by considering the economic, social and environmental dimensions of the banks traded in Borsa Istanbul for corporate sustainability measurement were analyzed using AHP and TOPSİS methods and their sustainability performances were evaluated.