Ataerkillik ve toplumsal baskı: Gaziantep'te dul kadın olmak
Patriarchy and social pressure: To be widow in Gaziantep
- Tez No: 636029
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NURİ GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ataerkillik, Patriyarka, Aile, Evlilik, Boşanma, Dulluk, Toplumsal Baskısı, Partriarchy, Family, Marriage, Divorce, Widowhood, Social Pressure
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma, Gaziantep'te yaşayan eşinden boşanarak veya eşinin vefatıyla dul kalan kadınların deneyimlerini toplumsal cinsiyet perspektifinden incelemektedir. Çalışmanın temel argümanı, ataerkil toplumlarda kadınların özellikle dul kaldıktan sonra yoğun baskı altında tutularak birçok yeni sorunla karşı karşıya kaldıklarıdır.“Dul kadın”imgesinin olumsuz olarak resmedilmesi nedeniyle yanında bir erkek olmadan yaşayan kadın dışlanıp, ayrı bir cinsiyet kategorisinde ele alınmaktadır. Eril anlayışın hâkim olduğu bir düzende kadın olmanın zorluklarına, dulluk eklenince kadın olmanın daha güç olduğu görülmektedir. Bu güçlüklerin neler olduğunu belirlemek adına, Gaziantep'te yaşayan 10'nu eşinden boşanmış, 7'sinin ise eşi ölmüş toplamda 17 dul kadın ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu kadınların evlilikte, boşanmada ve ağırlıklı olarak da dul kaldıktan sonra neler yaşadıklarını belirlemek adına sorular sorulmuştur. Yapılan değerlendirmeler sonucunda evlilikteki eşitsiz toplumsal cinsiyet rolleri ile başlayan sorunlar, evliliği herhangi bir sebeple biten kadınlar için daha farklı problemler getirmektedir. Ekonomik sorunlar, dışlanma, etiketlenme, artan toplumsal baskı, tek ebeveyn olma, psikolojik sorunlar gibi yaşam zorlukları kadınların dulluğunun sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the experiences of women who become widows either divorcing or after losing their husbands from the perspective of gender. The fundamental argument of the thesis is that women face new problems under the pressure of patriarchal societies after they become widows. A woman living without a husband is cast out and categorized into a new gender due to the negatively portrayed image of“widow”in society. When the challanges of being a widow woman adds up to the the challenges of being a woman in a patriarchal society, it becomes harder to be a women in that society. To determine the challenges, in-depth interviews were conducted with 10 divorced women and 7 women whose husbands passed away, total 17 widow women living in Gaziantep. The questions asked in the interviews were to investigate the experiences of women during their marriage, in the event of divorce and, predominantly, after divorce. In the light of evaluations, the problems started because of the inequality of gender roles in marriages bring additional problems for women if their marriages ended due to any reason. Increasing life problems like economical problems, social exclusion, stigmatization, growing social pressure, being a single mother, pyschological issues is the result of widowhood.