Erkek hemşirelerin toplumsal cinsiyet tutumları ve mesleki eşitlik algıları
Gender attitudes and professional equality perceptions of male nurses
- Tez No: 636069
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AYDIN AVCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Tutumları, Mesleki Eşitlik Algısı, Erkek Hemşire, Gender Attitudes, Perception of Professional Equality, Male Nurse
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma Samsun Sağlıkİl Müdürlüğü'ne bağlı hastanelerde çalışan erkek hemşirelerin toplumsal cinsiyet tutumları ve mesleki eşitlik algılarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma tanımlayıcı araştırma ilkelerine uygun olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini araştırma döneminde Samsun Sağlık İl Müdürlüğü'ne bağlı hastanelerde çalışan 265 erkek hemşire oluşturmaktadır. Araştırmaya katılmayı kabul etmeyen, araştırmanın yapıldığı tarihte hastanelerde aktif olarak çalışmayan, veri toplama araçlarını büyük oranda eksik dolduran erkek hemşireler örneklem dışı bırakılmış, araştırmaya katılmayı kabul eden 220 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada veriler Kişisel Bilgi Formu, Tanımlayıcı Soru Formu ve Toplumsal Cinsiyet Rol Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Çalışmanın yapılabilmesi için etik kurul onayı ve kurum izni alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS for Windows 22,0 (Statistical PackageforSocialSciences) bilgisayar programında; İndependentSamplesT-testi, AnovaTesti, Kruskal Wallis, Korelasyon ve VaryansAnalizi kullanılmıştır. Erkek hemşirelerin, Toplumsal Cinsiyet Rol Tutum Ölçeği (TCRTÖ)'nden aldıkları puan ortalaması 112±94 olarak bulunmuştur. Samsun Sağlık İl Müdürlüğü'ne bağlı hastanelerde çalışan erkek hemşirelerin toplumsal cinsiyet tutumları açısından eşitlikçi tutuma sahip oldukları bulunmuştur. Yaş ortalaması küçük olanlar diğerlerine göre, üniversite ve lisansüstü düzeyinde olanlar, lise düzeyinde olanlara göre, evlilik süresi ortalaması düşük olanlar uzun süreli evlilere göre, aile yapısı çekirdek aile olanlar, geniş aile olanlara göre, eşleri üniversite ve lisansüstü düzeyinde olup eşleri çalışanlar daha düşük öğrenim düzeyinde olup eşi çalışmayanlara göre, ailede eşleri ile birlikte karar alıp ortak tek bütçe kullananlar diğerlerine göre daha eşitlikçi tutumda oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the gender attitudes and professional equality perceptions of male nurses working in hospitals affiliated to Samsun Health Provincial Directorate. The study was conducted in accordance with descriptive research principles. The universe of the research consisted of 265 male nurses working in hospitals affiliated to Samsun Health Provincial Directorate during the research period. Male nurses who did not agree to participate in the study, did not work actively in hospitals at the time of the study, filled the data collection tools to a large extent, were excluded from the sample, and 220 people who agreed to participate in the study were reached. In the study, the data were collected by Personal Information Form, Descriptive Question Form and Gender Role Attitude Scale. Ethics committee approval and the permission of the Health Directorate were obtained for the study. In the evaluation of the data, SPSS for Windows 22.0 (Statistical Package for Social Sciences) computer program; Independent samples T-Test, AnovaTest, Kruskal Wallis, Correlation and Variance Analysis were used. The average score of male nurses on the Gender Role Attitude Scale (TCRTÖ) was found to be 112±94.It was found that male nurses working in hospitals affiliated to Samsun Health Provincial Directorate have an egalitarian attitude in terms of gender attitudes. Those whose average age is lower than others, those who are at the university and graduate level, those who are at the high school level, those who have a low average marriage duration are compared to long-term married people, those whose families are nuclear families, those who are extended families, their spouses are at the university and graduate level, and those whose spouses are working are lower. It was found that those who took a decision with their spouses in the family and used a single budget were more egalitarian than others.