25-40 yaş arası yetişkinlerde intihar olasılığı, çocukluk çağı travmaları, psikolojik sağlamlık, affetme, olumlu-olumsuz duygular arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between suicide possibility, childhood trauma, resilience, forgiveness and positive-negative affect among 25-40 years old individual
- Tez No: 636246
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA GÜLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İntihar Olasılığı, Çocukluk Çağı Travmaları, Psikolojik Sağlamlık, Affetme, Olumlu ve Olumsuz Duygular, Probability of Suicide, Childhood Trauma, Resilience, Forgiveness, Positive and Negative Affect
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada 25-40 yaş arası yetişkinlerde intihar olasılığı, çocukluk çağı travmaları, psikolojik sağlamlık, affetme, olumlu ve olumsuz duygular arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma 25-40 yaş aralığındaki 217 Kadın ve 126 Erkek olmak üzere 343 yetişkin bireyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ), Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (ÇÇTÖ), Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (CD-PSÖ), Heartland Affetme Ölçeği (HAÖ) ve Olumlu ve Olumsuz Duygu Ölçeği (OODÖ) kullanılmıştır. Çalışmada intihar olasılığının cinsiyete göre değişip değişmediğini belirlemek amacıyla parametrik olmayan analiz yöntemlerinden Mann-Whitney U testi ile; psikolojik sağlamlık, affetme ve olumlu-olumsuz duyguların intihar olasılığı riskine göre farklılaşıp farklılaşmadığı; aynı değişkenlerin çocukluk çağı travmalarını yaşayıp yaşamama durumlarına göre farklılık gösterip göstermediği ise Çoklu Varyans Analizi (MANOVA) ile sınanmıştır. Araştırma bulgularına göre katılımcıların %13.1'inin düşük; %66.2'sinin orta; %18.4'ünün ise yüksek düzeyde intihar olasılığının olduğu; intihar olasılığının cinsiyete göre değişiklik gösterdiği görülmüştür. Psikolojik sağlamlık, affetme (kendini, kişiyi, durumu) ile olumlu duygu düzeylerinin düşük, orta ve yüksek düzeyde intihar olasılığını azaltmada etkili olduğu bulunmuştur. Araştırmadaki katılımcıların çocukluk dönemlerinde maruz kaldıkları duygusal istismar oranı %17,5;fiziksel istismar oranı %7,9; fiziksel ihmal oranı %13,1; duygusal ihmal oranı %14,9 ve cinsel istismar oranı %11,7 olarak bulunmuştur. Çocukluk çağında travmaya maruz kaldığını bildiren katılımcı oranı ise %14 olarak belirlenmiştir. Çocukluk çağında yaşanan travmanın bireylerin psikolojik sağlamlık, affetme (kendini, kişiyi ve durumu), olumlu ve olumsuz duygu düzeylerini etkilediği görülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre yetişkin bireylerin intihar olasılığı ile çocukluk çağı travma türleri (duygusal istismar, duygusal ihmal, fiziksel istismar, fiziksel ihmal ve cinsel istismar) arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study was to investigate the relationship between suicide probability, childhood trauma, resilience, forgiveness and positive-negative emotions among the adults, aged ranged from 25 to 40 - 323 individuals (217 female and 126 male) participated to the study. Demographic Information Form, Suicide Probability Scale (SPS), Childhood Trauma Scale (CTS), Connor-Davidson Resilience Scale (CDRS), Heartland Forgiveness Scale (HFS), Positive-Negative Affect Schedule (PANAS) were used in order to correct data. In the thesis a nonparametric method Mann Whitney U test was used to determine if the suicide probability changes according to the gender or not; and whether resilience, forgiveness, positive-negative emotions change according to the suicide probability risk or not; and whether the same variables differ according to being exposed to childhood trauma or not were tested by Multivariate Analysis. Considering the data obtained at the end of the research, it was observed that suicide probabilty changes according to gender; resilience, forgiveness, positive-negative emotions change according to being exposed to childhood trauma. According to the data obtained from the research, it was observed that 13,1 % of the participants has low, 66,2 % has moderate, 18,4 % has high suicide probability and that suicide probability changes depending on the gender. It was also found that resilience and forgiveness (self, person and the situation) are affective on decreasing the low, moderate and high probability of suicide. The range of emotional abuse that participants exposed in childhood was found as 17,5 %, physical abuse as 7,9 %, physical neglect as 13,1 %, emotional neglect as 14,9 % and sexual abuse as 11,7 %. The range of the participants that announced they exposed to trauma in childhood was determined as 14%. It was observed that the trauma experienced in childhood affects the resilience, forgiveness (self, person and situation), positive and negative emotion level of the individuals. According to results of the study, it was obtained that there is a meaningful relationship between the suicide probabilityof the adult individuals and the types of childhood trauma (emotional abuse, emotional neglect, physical abuse, physical neglect and sexual abuse).