Destekleme ve yetiştirme kurslarına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers 'views on support and training courses
  1. Tez No: 636344
  2. Yazar: AHMET KESKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENDER KAZAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Destekleme ve yetiştirme kursu, hafta içi, hafta sonu, öğretmen, Support and traınıng courses, weekdays, weekends, teacher
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma ile Türkiye'de, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve zaman geçtikçe katılımın artması nedeniyle eğitim faaliyetlerini doğrudan etkileyen DYK'ya ilişkin öğretmen görüşlerini ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Araştırma, olgubilim deseninde tasarlanmıştır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. DYK, okulda öğrenilen bilgilerin pekişmesi ve sınava hazırlanmada öğrencilere katkı sağlamak amacıyla faaliyete geçmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, hafta sonu DYK'nın öğrencilerin akademik başarılarını artırmada hafta içi DYK'ya oranla daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hafta içi DYK'nın da hafta sonuna göre öğrenci devamlılığı noktasında avantajları bulunmaktadır. Hafta içi DYK'da yorgunluk ve beslenme gibi olumsuzluklar ön plana çıkarken hafta sonu DYK'da devamsızlık problemi öne çıkmıştır. Hafta içi ders saatlerinin düşürülmesi ve beceri derslerinden destekleme ve yetiştirme kurslarının açılmasının faydalı olacağı DYK'nın iyileştirilmesine yönelik bir öneridir. Yine hafta sonu DYK'da öğrenci ve öğretmenlerin sosyal anlamda yaşadığı sorunlara çözüm önerileri ile öğrencilerin devamsızlığının önlenmesi önerileri getirilmiştir. Araştırmada ortaya çıkan sonuçların Millî Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere kurslar ile ilgili yönetici, öğretmen, öğrenci ve velilere yol gösterici olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
It is aimed to reveal the opinions of teachers related to the Support and Traınıng Courses (STC) which is started to implement in 2014-2015 academic year and affecting educational activities directly due to the increasing participation over time. The research was designed in the scientific pattern. The data were collected by semi-structured interview technique. Descriptive analysis technique was used to analyze the data. The STC started its activities in order to reinforce the information which is learned at school and contribute to students in preparing for the exams. According to the results of the research, it has reached the conclusion that STC is more effective on increasing the academic success of students on weekdays than STC on weekdays. Weekday STC also has advantages in terms of student attendance compared to the weekend. While the negativities such as fatigue and nutritional needs come up on weekdays, the problem of absenteeism comes up at the weekends. It is a proposal to improve the STC, where it will be beneficial to reduce the weekday lesson hours and to open support and training courses from skill lessons. Again at the weekend, proposals to prevent students' absenteeism and suggestions for solutions to the social problems experienced by students and teachers were brought in STC. The results revealed in the research are expected to guide the managers, teachers, students and parents regarding the courses, especially the Ministry of National Education.