Sagittal split ramus osteotomisi sonrası mandibular kemik iyileşmesinin fraktal analizle değerlendirilmesi
Evaluation of mandibular bone healing by fractal analysis after sagittal split ramus osteotomy
  1. Tez No: 636374
  2. Yazar: SEFA ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT AKBULUT, DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ALTAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortognatik Cerrahi, Osteotomi, Mandibula, Mandibular Kondil, Panoramik Radyografi, Fraktal Analiz, Orthognathic Surgery, Osteotomy, Mandible, Mandibular Condyle, Panaromic Radiography, Fractal Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, bilateral sagittal split ramus osteotomisi sonrası, mandibular kemikte ve mandibular kondilde, cerrahiye bağlı gözlenen trabeküler değişikliklerin fraktal analiz yöntemi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi kliniğinde, Mart 2013 – Ocak 2019 tarihleri arasında, dentofasiyal deformite tanısı ile kliniğimize yönlendirilen, genel anestezi altında bilateral sagittal split ramus osteotomisi gerçekleştirilen hastalar üzerinde yürütülmüştür. Çalışmaya 9 erkek, 21 kadın olmak üzere toplam 30 hasta dâhil edilmiştir. Hastalardan preoperatif, postoperatif 1.hafta, postoperatif 6.ay ve 12.ay alınan panoramik radyografiler üzerinde FA yöntemi ile kesi hatları ve mandibular kondil üzerinde trabeküler yapıdaki değişimler değerlendirilmiştir. Postoperatif 1.hafta fraktal boyut değerlerinde hem kesi hatlarında hem de mandibular kondilde anlamlı bir düşüş gözlenmiştir. Cerrahi sonrası bu düşüş kademeli bir şekilde artmıştır. Horizontal kesi hattındaki fraktal boyut değerleri postoperatif 6.ayda, vertikal kesi hattındaki fraktal boyut değerleri ise postoperatif 12.ayda preoperatif değerlerle benzer şekilde gözlenmiştir. Sağ ve sol kondilde cerrahi sonrası erken dönemde fraktal boyutta gözlenen düşüş postoperatif 6.ayda preoperatif değerlere ulaşmıştır. Sonuçlar genel olarak fraktal analizin ortognatik cerrahi sonrası trabeküler yapının değerlendirilmesinde kullanılabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the trabecular changes observed in the mandibular bone and mandibular condyle following the bilateral sagittal split ramus osteotomy by fractal analysis method. The 30 patients (9 male and 21 female) who were referred and operated under general anesthesia in Tokat Gaziosmanpasa University, Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery included in the study. Trabecular structure alterations in osteotomy lines and mandibular condyles were evaluated on the postoperative first week, the sixth month, and first-year follow-up orthopantomographs with fractal analysis method. In the postoperative first week, a significant reduction was observed in osteotomy lines and condyle sites fractal dimension values. Postoperatively, the observed reduction gradually increased. The fractal dimension values increased similarly to the preoperative values, in horizontal osteotomy in postoperative six months and vertical osteotomy in postoperative 12 months. The observed reduction of fractal dimension values in the right and left condylar regions regained preoperative values in 6 months. The results of this study, in a general brace that the fractal analysis may be used to evaluate trabecular structure after orthognathic surgery.