7 yaş çocukların sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluk normları – Denizli ili örneği
Physical fitness norms for health-related children 7 case of Deni̇zli̇ province
- Tez No: 636375
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA RAMANLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar, Fiziksel Uygunluk, Norm Değerleri, FitnessGram, Children, Physical Fitness, Norm Study, FitnessGram
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çocuklar üzerinde uygulanan fiziksel uygunluk testleri, motor uygunluk ve kas fonksiyonun yeterliliğini ölçmeyi amaçlamaktadır. Fiziksel uygunluk test sonuçları; egzersiz ve aktivite programları için planlama yapmak ve zaman içerisindeki değişimlerini gözlemleyebilmenin yanı sıra yetenek seçimi ve hastalık risk faktörlerinin tespiti için de önemli noktalara katkı sağlamaktadır. Amaç: Çocuklarımız için ülkemiz şartlarına uygun fiziksel uygunluk normlarının oluşturulmasına olan ihtiyaç göz önüne alınarak yapılan bu araştırmanın amacı, 7 yaş çocukların sağlıkla ilişkili fiziksel uygunluk seviyelerinin Denizli ili için norm değerlerini oluşturabilmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya devlet ve özel okullarda 2019-2020 Eğitim Öğretim yılı içinde eğitime devam eden 7 yaş grubu 2885 çocuk katılmıştır. Çocukların fiziksel uygunluk düzeylerinin belirlenmesinde FitnessGram Test Bataryası kullanılmıştır. Ölçümler öncesinde ısınma yapılmıştır. Daha sonra ölçümler 1600 m koş yürü testi, mekik testi, gövde kaldırma testi, şınav testi, modifiye pull-up testi, bükülü kol asılma testi, otur eriş testi ve omuz esneklik testi sırası takip edilerek uygulanmıştır. Ve en son ölçümler sonrası soğuma yapılmıştır. İstatistiksel analizde çocukların fiziksel uygunluk seviyelerinin ortalama, standart sapma ve yüzdelik normları alınmış ve değerlendirilmiştir. Sonuç: Elde edilen norm değerleri beden eğitimi öğretmenlerine ve antrenörlere hem ülkemiz çocukları için ülkemiz şartlarında bir değerlendirme ve karşılaştırma imkânı sağlamak hem de yetişen neslin fiziksel uygunluklarını kontrol edebilmek için faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Physical fitness tests performed on children aim to measure motor fitness and adequacy of muscle function. Physical fitness test results contribute to important points for talent selection and determination of disease risk factors, as well as planning for exercise and activity programs and observing changes over time. Aim: The aim of this study, which is …..considering the need for the establishment of physical fitness norms suitable for the conditions of our country, is to establish the norm values of 7-year-old children's health-related physical fitness levels for Denizli. Materials and Methods: The research group consists of a total of 2885 children of 7 years old who continue their education in public schools affiliated to Denizli Provincial Directorate of National Education during the 2019-2020 academic year. Fitnessgram Test Battery was used to determine the physical fitness levels of children. Warming was performed before the measurements. Then, the order of the measurements and tests was as follows: one-mile walk-run test, abdominal curl up test, trunk lift test, push-up test, modified pull-up test, flexed arm hang test, back-saver sit and reach test and shoulder stretch test. Finally cooling was done after the measurements. In statistical analysis, mean, standard deviation and percentile norms of children's physical fitness levels were obtained and evaluated. Results: The norm values obtained are thought to be beneficial for physical education teachers and coaches both for the children of our country to provide an opportunity for evaluation and comparison under the conditions of our country, and to control the physical fitness of the generation.