Ortodontik transfer vakalarının ABO kriterleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of orthodontic transfer cases with the ABO criteria
- Tez No: 636386
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ALTUĞ BIÇAKÇI, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ÇELEBİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: ABO, Objektif Derecelendirme Sistemi, Ortodontik transfer, Operatör değişikliği, ABO, Objective Grading System, Orthodontic transfer, Operator change
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı herhangi bir nedenle ortodontisti değişmiş ve tedavisi farklı bir hekim tarafından tamamlanmış olan ortodontik transfer vakalarının tedavi sonuçlarının Amerikan Ortodonti Kurulu-Objektif Derecelendirme Sistemi(ABO-OGS) ile değerlendirilmesidir. Çalışma materyalini toplam 123 bireye ait tedavi bitim alçı modelleri ve panoramik radyografi kayıtları oluşturmaktadır. Kayıtların 59'unu eğitimini tamamlayan uzmanlık öğrencilerinin devrettiği ve iki farklı hekim tarafından tedavi edilen hastaların bitim kayıtları, 64'ünü ise tek bir hekim tarafından tedavi edilen hastaların bitim kayıtları oluşturmaktadır. Değerlendirilen vakaların 59'u çekimsiz, 64'ü ise çekimli sabit ortodontik tedavi gören hastalardır. Çalışma kapsamında tüm vakaların OGS indeksinin bileşenleri olan sıralanma, marjinal kenar uyumu, bukkolingual eğim, overjet, okluzal ilişki, interproksimal kontaklar ve kök eğimi kriterleri değerlendirilmiştir. Devir edilen hasta grubunun ortalama OGS skorları 37,8 tek hekimle tedavi edilen hasta grubunun ise 30,64 olarak bulunmuştur. Çekimsiz tedavi edilen vakalarda devir edilen grupta ortalama OGS skoru 35,74, tek hekimle tedavi edilen grupta ise 29,88 olarak bulunmuştur. Çekimli tedavi edilen vakalarda ise devir grubunda 39,53 , tek hekimle tedavi edilen grupta 31,41 olarak bulunmuştur. Ortalama tedavi süreleri devir edilen vakalarda 33,61 ay iken tek hekimle tedavi edilen grupta 20,09 aydır. Hasta transferinin hem çekimli hem de çekimsiz tedavi edilen vakalarda ortodontik tedavi sonucunu kötüleştirdiği ve tedavi süresinin uzamasına neden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the treatment results of the orthodontic transfer cases whose orthodontist has changed for any reason and whose treatment has been completed by a different physician using the American Board of OrthodonticsObjective Grading System (ABO-OGS). The study material consists of post-treatment dental casts and panoramic radiography records of 123 individuals. 59 of the records are completed by the graduating students who have completed their education and the patients are treated by two different physicians, and 64 of them are the records of patients treated by a single physician. Of the evaluated cases, 59 were non-extracted and 64 were extracted fixed orthodontic treatment. Within the scope of the study, alignment, marginal ridges, buccolingual inclination, overjet, occlusal relationship, interproximal contacts and root angulation, which are the components of the OGS index were evaluated. The average OGS scores of the transferred patient group were found to be 37,8 and 30,64 for the control group. In the cases non-extracted treatment, the average OGS score in the transferred group was 35,74 and 29,88 in the control group. In the cases extracted treatment, it was found 39,53 in the transfer group and 31,41 in the control group. The average treatment duration was 33,61 months in cases that were transferred, and 20,09 months in the control group. Patient transfer has been shown to worsen the outcome of orthodontic treatment and cause prolonged treatment in both cases with and without extraction.