Demir eksikliği anemisi olan hastalarda karsinogenez ile ilişkili mikroRNA düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of microRNA levels associated with carcinogenesis in patients with iron deficiency anemia
  1. Tez No: 636388
  2. Yazar: RUVEYDA SAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMİRCAN ÖZBALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Demir Eksikliği Anemisi, MikroRNA, Iron Deficiency Anemia, MicroRNA
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Amacımız, DEA‟lı hastalarda maligniteler ile direkt olarak ilişkileri gösterilen miRNAlardan miRNA-210, miRNA-373 ve let-7‟nin düzeylerinde değişiklik olup olmadığını incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş arası demir eksikliği anemisi olan 35 hasta ve 10 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hemogram ve ferritin ölçümleri yapıldı, miRNA ekspresyon düzeyleri real-time PCR yöntemi ile saptandı. Bulgular: Kontrol grubunun ortalama yaşı 31.30±6,25 idi, hasta grubunun ise ortalama yaşı 38.46±11.29 idi, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=0,063). Plazma miRNA-210 ekspresyonu hasta grubunda sağlıklı gruba göre upregüle olup, istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p= 0.022).Plazma miRNA-373 ve let-7 ekspresyonu ise hasta grubunda sağlıklı gruba göre downregüle olup istatistiksel değerlendirmede anlamlı fark saptanmadı (sırasıyla; p= 0.65, p=0.20). Sonuçlar: Plazma miRNA-210 ekspresyonu DEA grubunda sağlıklı gruba göre upregüle saptanırken, miRNA-373 ve let-7 ekspresyonu ise down regüle saptanmıştır. Sonuçlar literatürle uyumludur. Kronik DEA‟lı hastalarda uzun süreli izlem çalışmaları yapılarak, kanser insidansı artış olup olmadığınını araştırılması değerli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Our aim is to examine whether there are changes in the levels of miRNA-210, miRNA-373 and let-7, among the miRNAs that have direct relationships with malignancies in patients with Iron Deficiency Anemia (IDA). Material and Method: The study included 35 patients with iron deficiency anemia and 10 healthy controls. Results: The mean age of the control group was 31.30 ± 6.25, the mean age of the patient group was 38.46 ± 11.29, and there was no statistically significant difference between the groups (p=0,063). Plasma miRNA-210 expression was upregulated in the patient group compared to the healthy group, and a statistically significant difference was detected (p=0.022). Plasma miRNA-373 and let-7 expression were downregulated in the patient group compared to the healthy group, and there was no significant difference in statistical evaluation (p=0.65, p=0.20, respectively). Conclusions: Plasma miRNA-210 expression was upregulated in the IDA group compared to the healthy group, while miRNA-373 and let-7 expression were downregulated. It will be valuable to investigate whether there is an increase in cancer incidence by conducting long-term follow-up studies in patients with chronic IDA.