Limanlarda karantina uygulamalarının kent güvenliği açısından analizi: İzmir örneği
The analysis of quarantine implementations in ports in terms of urban safety: Izmir case
  1. Tez No: 636398
  2. Yazar: ECE GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GÜRAY YONTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Karantina, halk sağlığı önlemleri, Uluslararası Sağlık Tüzüğü, liman, liman kenti, kent güvenliği, Quarantine, public health measures, International Health Regulations, port, port city, urban safety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Güvenlik; insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biridir. Bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemeler, küreselleşmenin de etkisiyle uluslararası etkileşimin artması, uluslararası ticaretin ve seyahatin kolaylaşması gibi gelişmeler; salgın hastalıkların uluslararası ölçekte yayılması, güvensiz gıda, suç, şiddet ve hatta terör gibi birçok güvenlik sorununu da beraberinde getirmiştir. Liman kentleri için bu güvenlik sorunlarından biri de kentin en önemli parçası olan limanlardan kente sızarak insan, hayvan ve bitki sağlığını olumsuz etkileyebilecek ya da çevresel sorunlara yol açabilecek tehlikelerdir. Bu tehlikelerin, yetkili kurumlarca işbirliği ve koordinasyon içerisinde gerekli önlemler alınarak kente taşınmadan engellenmesi, büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla uluslararası ölçekte da çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde limanlardaki halk sağlığı önlemleri 2005 yılında kabul edilen ve 2007 yılında yürürlüğe giren Uluslararası Sağlık Tüzüğü ve ulusal mevzuat çerçevesinde Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan Sahil Sağlık Denetleme Merkezleri tarafından uygulanmaktadır. Bu kapsamda limanlarda alınan önlemlerden biri de karantina uygulamalarıdır. Çalışmada limanlardaki karantina uygulamalarının kent güvenliği üzerindeki etkisi İzmir örneği üzerinden değerlendirilmiştir. Öncelikle bürokratik yapı, mevzuat ve uygulamalar üzerinden bir inceleme yapılmıştır. Daha sonra yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilen veriler analiz edilmiştir. Tüm bunlardan hareketle limanlardaki halk sağlığı uygulamalarının kent güvenliğinin sağlanmasında olumlu yönde katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler doğrultusunda bu uygulamaların sağlıklı bir şekilde işlememesinin kentte birtakım sorunlara neden olacağını söylemek yanlış olmayacaktır.
Özet (Çeviri)
Safety is one of the most primary needs of humanity. Advancement of science and technology, globalisation and facilititation of trades have caused an increase in the international passenger traffic, which have brought about many safety issues along the way; such as compromised food safety, swiftly spreading pandemics, increasing crime rates and even terror attacks. One of these security problems for port cities is the dangers that can infiltrate the city from the ports, which are the most important part of the city: this can adversely affect human, animal and plant health or lead to environmental problems. It is of great importance to prevent these dangers from being moved to the city by taking the necessary precautions in cooperation and coordination by the competent institutions. Studies are also being carried out internationally for this purpose. In our country, Public health measures in the ports are implemented by Coastal Health Inspection Centers under the Directorate General of Health Services for Borders and Coasts of Turkey within the scope of International Health Regulations adopted in 2005, enacted in 2007. Within this scope, one of the measures taken in ports is quarantine practices. In the study, the effect of quarantine practices in ports on urban safety is evaluated through the Izmir example. Study has been conducted primarily through the analysis bureaucratic structure, legislation and practices. Then the data obtained by the semi-structured interview technique has been analyzed. In the light of these data, it was concluded that public health practices in the ports contribute positively to ensuring urban safety. Based on the data obtained from the study, it would not be wrong to say that the failure of these practices would cause some problems in the city.