Doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve dış ticaret
Direct foreign capital investments and foreign trade
  1. Tez No: 636432
  2. Yazar: FUNDA ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİT KULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları, Dış Ticaret, Panel Veri Analizi, BRICS Ülkeleri, Foreign Direct Investment, Foreign Trade, Panel Data Analysis, BRICS
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Çalışmada, BRICS ülkelerinde, 1990-2018 veri seti ile doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve dış ticaret arasındaki ilişkiyi (ikame ve/veya tamamlayıcılık) tespit etmek amaçlanmaktadır. Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını etkileyen faktörlerin, dış ticaret teorisinden faydalanılarak oluşturulan yeni modellerle açıklanmaya çalışılması bakımından konu önemlidir. BRICS ülkelerinde, dış ticaret ile doğrudan yabancı sermaye yatırımları arasındaki ilişkiyi analiz etmek için kullanılan veriler, panel veri yöntemi ile derlenerek ekonometrik analize hazır hale getirilmiştir. Panel veri ile derlenen verilere; (LLC) Levin, Lin ve Chu (2002) ve (IPS) Im, Pesaran ve Shin (2003) Panel Birim Kök Testleri uygulanmıştır. Düzeyde durağanlık göstermeyen bağımlı ve bağımsız değişkenler birinci farkları alındığında durağanlık sağlanmıştır. Pedroni (1999) Cointegration Testi ile değişkenler arasında eşbütünleşmenin olup olmadığı test edilmiştir. En son Otoregresif dağılmış gecikmeler (ARDL sınır testi) modeli uygulanmıştır. Panel ARDL sonuçları; değişkenler arasındaki kısa ve uzun dönem denge ilişkisi analiz sonuçlarını göstermektedir. İhracat ile doğrudan yabancı sermaye yatırım çıkışları arasında kısa dönemde tamamlayıcılık ilişkisi, uzun dönemde ise ikame ilişkisi mevcuttur. Kısa dönemde ithalat ile doğrudan yabancı sermaye girişleri arasında ilişki yoktur, uzun dönemde ise tamamlayıcılık ilişkisi mevcuttur. Kısa dönemli standart sapmalar; uzun dönemde her bir BRICS ülkesi için farklı hata düzeltme katsayısı ile negatif olma zorunluluğunu karşılamaktadır.
Özet (Çeviri)
In the study, it is aimed to determine the relationship (substitution or complementarity) between foreign capital investments and foreign trade with the data set of 1990-2018 in BRICS countries. The subject is important in terms of trying to explain the factors affecting foreign direct investment with new models created by using foreign trade theory. In BRICS countries, the data used to analyze the relationship between foreign trade and foreign direct investments were compiled with panel data method and made ready for econometric analysis. To the data compiled with panel data; (LLC) Levin, Lin and Chu (2002) and (IPS) Im, Pesaran and Shin (2003) Panel Unit Root Tests were performed. When the first differences of dependent and independent variables that do not show stagnation at the level are taken, stationarity is provided. With the Pedroni (1999) Cointegration Test, whether there is cointegration between variables is tested. The most autoregressive distributed delays (ARDL limit test) model was applied. The short and long term equilibrium relationship between the variables shows the results of the analysis. There is a complementary relationship in the short term and a substitution relationship in the long term between exports and foreign direct investment outflows. There is no relationship between imports and foreign capital inflows in the short term, and complementarity in the long term. Short term standard deviations; In the long term, it meets the necessity of being negative with different error correction coefficient for each BRICS country.