Geri Dön

Türkiye'de doğrudan yabancı sermaye yatırımları ve dış ticarete etkileri (1996-2002)

Foreign direct investment in Turkey and it's effects upon foreign trade (1996-2002)

  1. Tez No: 160267
  2. Yazar: MURAT BATI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NECMİDDİN BAĞDADİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Direct Foreign Investment, The Economic Effects of Foreign Capital Upon Foreign Trade
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 160

Özet

vm Ek 2: Özet Sayfası ÖZET (BATI, Murat), (Türkiye'de Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları ve Dış Ticarete Etkileri (1996-2002)), (Yüksek Lisans Tezi), Ankara, 2005. Küreselleşme ve teknolojik alanda gerçekleşen hızlı gelişmelere bağlı olarak uluslararası sermaye hareketleri, mal ve hizmet hareketleri, yatırımlar ve hatta emek daha mobil bir hale gelmektedir. Gelişmekte olan ülkeler, kalkınmalarım sağlayabilmek için ülke içi tasarrufların yetersiz olduğu dönemlerde ödemeler dengesinde açık vermemek için dışarıdan yapılan yatırımlara ihtiyaç duyarlar ve bunu da yabancı sermaye girişi ile sağlarlar. Bu bakımdan tasarruf açığının neden olduğu dış açıklan kapatmada, ülkeye giren yabancı sermaye önemli bir etken olarak görülmektedir. Bu balamdan, çalışmamız özellikle üretime dönük olarak gerçekleştirilen doğrudan yabancı yatırımların ülke dış ticaretine etkilerini, Türkiye örneğinde incelemeyi hedeflemektedir. Bu tezin yapılması sırasında, bulunan bilgilerden, 1996-2002 yıllan arasında Türkiye'deki yabancı sermayeli şirketlerle ulusal şirketlerin dış ticaret işlemleri karşılaştınldığında; yabancı sermayeli şirketlerin ithalatlannın ihracatlarından daha yüksek bir düzeyde olduğu, 1999 yılından itibaren bu şirketlerin ihracatlarının artmaya başladığı ve ithalatı yakalama eğilimine girdiği görülmektedir. Bu durumun ortaya çıkmasındaki en önemli etken, 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği Anlaşmasıdır. Bu anlaşma ile birlikte Türkiye, Avrupa üretim ağlarına eklemlenmeye başlamış ve bunun sonucu olarak da, yatırım yapan şirketler özellikle otomotiv konusunda Türkiye'yi üretim üssü olarak görmüşlerdir. 1996-2002 yıllarının dış ticaret rakamlarına bakıldığında ise, yabancı sermayeli şirketlerin ithalat ve ihracatının Türkiye'nin ithalat ve ihracatına göre iki kat artış kaydettiği görülmektedir. Yabancı sermayeli şirketler tarafından dış ticareti yapılan malların üretiminde kullanılan teknolojiye göre sınıflandırılması sonucunda, anılanIX şirketlerin ağırlıklı olarak orta-yüksek düzeyde teknoloji gerektiren mallan ithal ve ihraç ettiği görülmektedir. 1996-2002 yıllan arasında, imalat, madencilik, tekstil ve özellikle de otomotiv sektörü gerek yabancı sermaye şirketleri gerekse Türkiye'nin dış ticareti açısından önem arz eden bir noktaya gelmiştir. Yabancı sermaye şirketleri ile Türkiye arasında yapılmış yeni ticaret stratejilerinin hayata geçirilmesi ve özellikle otomotiv sektörü ticaretinin hız kazanması da aynı döneme rastlamıştır. Anahtar Sözcükler Doğrudan Yabancı Yatınm, Yabancı Sermayenin Dış Ticarete Etkileri.

Özet (Çeviri)

X ABSTRACT (Batı, Murat), / (Foreign Direct Investment in Turkey and It's Effects Upon Foreign Trade (1996-2002)), (Master's Thesis, Ankara, 2005) As a result of rapid developments in globalization and technological area, international capital and investment transactions, intense transportation of goods and services, and even labour movements make the economic environment more mobile and flexible day by day. The developing countries do require foreign investment in order to make economic progress and also not to have budget deficit in balance of payments whilst national savings are insufficient. In other words, long term investment is of great importance as far as the economic stability and sustainable growth of a country is concerned. Hence, the subject of this study is to analyse particularly the potential effects of production focused -direct- investment upon foreign trade. The data gathered during this study suggest that between 1996-2002 companies of foreign origin possess higher figures of import than export when compared with the national ones, and as from 1999 the export volume of foreign companies started to increase. There is no doubt that the most significant factor creating this circumstance is the Customs Union, signed between Turkey and the European Union and come into force in 1996. Thanks to the Agreement, Turkey has integrated with the European Union's production network, and consequently foreign companies - particularly the ones of automotive industry - have considered Turkey as a profitable production base. Taking into consideration the foreign trade figures of period between 1996-2002, the export and import volume of external companies increased twice more when compared with the overall trade volume of Turkey. Classifying the goods subject to foreign trade in terms of technology, it is also evident that the said companies mainly export and import medium to high technology products.XI Between 1996-2002, manufacturing, mining, textile and particularly automotive industries possessed a core value as far as the foreign trade is concerned. The beginning of new strategies defined by Turkey and foreign companies together, and acceleration of trade -especially in automotive industry - happened in the same period.

Benzer Tezler

  1. Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının Türkiye'nin ekonomik büyümesindeki rolü:2003 öncesi ve sonrası

    The role of foreign direct investment in economic growth of Turkey: before and after 2003

    MERT EFE ÖZCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    EkonomiGalatasaray Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BURAK GÜRBÜZ

  2. Enflasyonla mücadelede istikrar politikaları

    Başlık çevirisi yok

    BİLGİN ORHAN ÖRGÜN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    EkonomiMarmara Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OSMAN ZEKAYİ ORHAN

  3. Küreselleşme sürecinin gelismekte olan ülkelerin dış ticaret yapısı üzerine etkileri (Türkiye örneği)

    Effects of globalization process on developing countries? foreign trade structures (Turkey example)

    HÜSEYİN SARUHAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    EkonomiDokuz Eylül Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YAŞAR UYSAL

  4. The impacts of foreign direct investments on economic growth in Turkey: 1980-2015

    Türkiye'de doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ekonomik büyüme üzerine etkileri: 1980-2015

    SEMA ONARAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    Ekonomiİstanbul Teknik Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RAZİYE SELİM

  5. Yükselen ekonomiler ve Türkiye'de doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının siyasal-ekonomik istikrar açısından değerlendirilmesi

    Assessment of foreign direct investment for Turkey and emerging economies in terms of economic and political stability

    MUHAMMED YILDIZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    EkonomiAtatürk Üniversitesi

    İktisat Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ŞABAN MUSTAFA ERSUNGUR