Milletlerarası özel hukukta evlilik birliğinin kurulması ve sona ermesi
Establishment and dissolution of the marriage union in private international law
- Tez No: 636452
- Danışmanlar: PROF. DR. VAHİT DOĞAN, PROF. DR. MURAT DOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Birliği, Evlenmenin Şartlarına Uygulanacak Hukuk, Boşanma ve Ayrılık, Boşanma ve Ayrılığa Uygulanacak Hukuk, Roma III Tüzüğü, The Marriage Union, Law Applicable to the Conditions of Marriage, Divorce and Legal Separation, Law Applicable to Divorce and Legal Separation, Rome III Regulation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 353
Özet
Tezimizde evlilik birliğinin kurulması ve sona ermesine ilişkin kanunlar ihtilâfı kurallarının, Türk hukuku ve mukayeseli hukuk çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Yabancı unsurlu evliliklerin kurulması ve çeşitli sebeplerle sona ermesinin, farklı ülke hukuklarına tâbi olması yüksek ihtimâldir. Bu bağlamda, uygulama açısından da pratik ve faydalı olması gayesiyle, evlilik birliğinin kurulması ve sona ermesine ilişkin hususlar tek bir çalışmada birlikte ele alınmıştır. Birinci bölümde, evlenmenin şeklî ve maddî geçerliliği için gerekli şartlar ile bu şartlara aykırılık durumunda uygulanacak müeyyide, hem maddî hukuk hem de milletlerarası özel hukuk açısından detaylı bir şekilde incelenmiştir. İkinci bölümde, evlilik birliğinin boşanma sebebi ile sona ermesi konusuna yer verilmiştir. Öncelikle mukayeseli hukukta boşanmaya ilişkin farklı yaklaşımlar ve Türk hukukunda kabul edilen boşanma sebepleri kısaca incelenmiştir. Sonrasında, boşanma ve ayrılığa uygulanacak hukuk, mukayeseli hukuk, Avrupa Birliği müktesebatı ve Türk hukuku uyarınca açıklanmıştır. Özellikle, 20 Aralık 2010 tarihli ve 1259/2010 sayılı“Boşanma ve Ayrılığa Uygulanacak Hukuk Alanında Güçlendirilmiş İşbirliğinin Uygulanmasına İlişkin Konsey Tüzüğü”(Roma III Tüzüğü) detaylı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to examine the conflict of law rules regarding the establishment and dissolution of the marriage union within the framework of Turkish law and comparative law. It is highly probable that the establishment of marriages with foreign elements and the dissolution of them because of various reasons are subject to different country laws. In this context, for practical and useful purposes, issues related to the establishment and dissolution of the marriage union were discussed together in a single study. In the first part, the conditions for the formal and substantive validity of the marriage and the sanctions to be applied in case of contradiction with these conditions are examined in detail in terms of both substantive law and private international law. In the second part, the issue of the end of the marriage union due to divorce is given. At the outset, different approaches to divorce in comparative law and the reasons for divorce accepted in Turkish law are briefly examined. Afterward, the law applicable to divorce and legal separation has been explained according to comparative law, the European Union acquis and Turkish law. Especially,“Council Regulation (EU) No 1259/2010 of 20 December 2010 Implementing Enhanced Cooperation in the Area of the Law Applicable to Divorce and Legal Separation”(Rome III Regulation) has been examined in detail.