Çorum ili Gökdere Köyü folklor monografisi
Corum province folklore monograph of Gökdere Village
- Tez No: 636598
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: kültür, halk bilimi, halk edebiyatı, culture, folklore, folk literature
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Maddi ve manevi unsurların toplamı olan kültür, bir topluluğu millet haline getirmekte, bir millet, bu unsurları yaşattığı sürece millet olarak ayakta kalmaya ve yaşamaya devam etmektedir. Kültürel değerler yere ve zamana bağlı olarak değişim ve dönüşüm geçirmektedir. Modern çağda teknolojik gelişmeler, köyden kente göç, sanayileşme ve daha pek çok sebeple kültürel değerlerin bazıları değişmiş veya dönüşmüştür. Bu değişim ve dönüşümün yanı sıra, asırlar içinde oluşan kültürel değerlerin bir kısmı da yok olmuştur. Bu yüzden, şifahî ortamda olup yok olmaya yüz tutan kültürel unsurların kaybolmaması için derlenerek kayıt altına alınması gerekmektedir. Çorum merkeze bağlı Gökdere Köyü dışarıya çok fazla göç verdiği için kültürel unsurların çoğu kaybolmak üzeredir. Bu kültürel unsurların yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması için gerek yapay ortamda gerek doğal ortamda kaynak kişilerden yardım alınarak derleme yapılmış ve kayda geçirilmiştir. Bu kayıt her ne kadar icra ortamının tabiliğini ve bütün yönlerini yansıtmasa da önemlidir. Bu çalışma sayesinde söz konusu köyde kuşaklar arası kültür aktarımı sağlanmış olacaktır. Ayrıca bu çalışma sonraki nesillerin kendi atalarının kültürlerini öğrenmeleri için de bir kılavuz niteliğindedir. Unutulmuş veya icrası yok olmuş kültürel unsurlar hem eski hem de en son icra edilmiş şekilleriyle son icracılardan derlenerek kayda alınmıştır. Böylece eski ile yeni arasındaki farklılıklara da değinilmiş, eski ile yeninin mukayesesi yapılmıştır. Değişim ve dönüşüm geçiren kültürel unsurlar bu şekilde açığa çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The culture, which is the sum ofthe material and spiritual elements, turns a community into a nation, and as long as a nation keeps these elements alive, it continues to survive and live as a nation. Cultural values change and transform depending on location and time. In the modern age, some of the cultural values have changed or transformed due to technology developments, village to city migration, industrialization and many other reasons. In addition to this change and transformation, some of the cultural values that have formed in the centuries have disappeared. Therefore, in order to prevent the cultural factors that disappear, they should be compiled and recorded. Most of the cultural elements are about to disappear, as Gokdere Village of Corum center emigrates too much. In order to survive and transfer these cultural elements to future generations, compilation was made and recorded with the help of the source people both in the artifical and natural environment. This record is important, although it does not reflect the naturalness of the enforcement environment. Thanks to this study, inter generational cultural transfer will be provided in the village in question. This study is also a guide for future generations to learn about their ancestral culture. Cultural elements that have been forgotten or disappeared have been compiled from their last performers both in their old and most recently executed forms and recorded. Thus, the differences between the old and the new were also mentioned, and the comparison with the old as made. Cultural elements that have undergone change and transformation have been exposed in this way.