Ölüm ve yas temalı piyano eserlerinin müzik dillerindeki ortak noktaları ve farklılıkları
The common points and the differences of piano works on death and mourning in musical expressions
- Tez No: 636607
- Danışmanlar: PROF. DR. OLGA HASANOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ölüm, yas, piyano, müzik, cenaze töreni, Death, mourning, piano, music, funeral
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
İnsan hayatındaki en önemli olgulardan biri olan ölümün birçok sanat türünde karşılığını ve yansımasını bulması doğal ve beklenen bir süreçtir. İnsanın bu dünyada varoluşunun başladığı ilk andan itibaren hayatında mevcut olan ölüm ve müzik olgularının birbiri ile ilişkisi hem müzisyenler hem de birçok akademik disiplin için başlıca bir ilham ve araştırma kaynağıdır. Bu bağlamda ölüm ve yas temalı eserler bestecilerin yapıtları arasında önemli bir yer tutar. Bu çalışmada ilk olarak ölüm ve yas ritüellerinin tarihinde müziğin rolü ve ölüm ve yas temalı eserlerin türleri açıklanmış. Piyano repertuvarının 16.-17. yüzyıldan itibaren oluşmaya başlaması nedeni ile çalışmanın devamında J. S. Bach'ın Sarabande ve Prelütler, L. Beethoven'ın No. 12 Piyano sonatı ve 32 çeşitleme, F. Chopin'in No.2 Piyano sonatı, F. Liszt'in“Funerailles”ve“Totentanz”, C. Saint-Saens'ın“Danse Macabre”ve M. Ravel'in“Pavane”adlı eserlerinin müzik dillerindeki özellikleri incelenerek, Barok, Klasik, Romantik ve İzlenimcilik dönemlerinde yazılan bu eserlerin yapı, ritim ve melodileri analiz edilmiş ve inceleme sonucunda ortaya çıkan yapısal, ritmik ve melodik ortak noktalar ve farklılıklar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is a natural and expected process for death, which is one of the most important facts in human life, to find its response and reflection in various arts. The relationship between death and music, which have existed in the life since the beginning of human existence in the world, is a major source of inspiration and research for both musicians and many academic disciplines. In this context, works of death and mourning have an important place among the works of composers. In this study, firstly, the role of music in the history of death and mourning rituals and types of death and mourning themed works are explained. Due to the fact that piano repertoire began to form in 16.-17. centures in the following pages of the thesis the structure, rhythm and melodies of J. S. Bach's Sarabande and Preludes, L. Beethoven's No. 12 Piano sonata and 32 variations, F. Chopin's No.2 Piano sonata, F. Liszt's“Funerailles”and“Totentanz”, C. Saint-Saens's“Danse Macabre”and M. Ravel's“Pavane”, written in the Baroque, Classical, Romantic and Impressionism periods were analyzed in terms of the features in music languages, and finally the structural, rhythmic and melodic common points and differences in these works were identified.