Geri Dön

Farklı lise türünde olan lise son sınıf öğrencilerinin sınav kaygılarının uyku kaliteleri ile ilişkisi

The relationship between the sleep quality of the exam anxiety of high school students in different high school type

  1. Tez No: 636650
  2. Yazar: NURAY YAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ZEKİ İLGAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku, Uyku Kalitesi, Kaygı, Sınav Kaygısı, Lise Son Sınıf Öğrencileri, Sleep, Sleep Quality, Anxiety, Exam Anxiety, High School Senior Students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113

Özet

Öğrencilerin akademik başarıları, fiziksel ve psikolojik durumları üzerinde büyük etkisi olduğu bilenen uyku kalitesi ve sınav stresi, özellikle lise son sınıfı öğrencilerinde daha büyük öneme sahiptir.Lise son sınıfı öğrencilerinin sınav kaygısının uyku kaliteleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandığı bu araştırmanın örneklemini, İstanbul ilinde farklı lise türlerinde eğitim görmekte olan 240 lise son sınıfı öğrencisi oluşturmaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olan tarama modelinden faydalanılmıştır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak görüşme tekniği kullanılmış ve katılımcılara,“Kişisel Bilgi Formu”,“Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi”,“Sınav Kaygısı Ölçeği”yöneltilerek veriler elde edilmiştir. Elde edilen verilerin SPSS programı ile ön ve ileri analizleri yapılmıştır. Bu amaçla veriler bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Bonferroni post-hoc testlerine tabi tutulmuşlardır. Araştırmada ulaşılan bulgulara göre; öğrencilerin okudukları okul türüne göre sınav kaygılarının anlamlı farklılaştığı ve bu farklılaşmanın Fen lisesi öğrencileri lehine olduğu görülmektedir. Okulların sınav kaygısı ortalamaları incelendiğinde en büyük ortalamaya Fen lisesi,Mesleki ve Teknik lise öğrencileri ile Anadolu İmam Hatip lisesi öğrencilerinin ise en az sınav kaygısı ortalamasına sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca farklı liselere giden katılımcılar ile uyuma saati arasında anlamlı ve çok yüksek düzeyde ilişki belirlenmiştir. Mesleki ve Teknik Anadolu lisesine giden öğrencilerin %100'ü 19.00-21.59'da uyuduğu belirlenirken, Fen Lisesi öğrencilerinin ise %93,3'ünün 01.00-03.00 saatlerinde uyuduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin uyku kalitesinin de sınav kaygıları üzerinde etkili olduğu ve öğrencilerin uyku kalitelerinin iyi olmamasının birçok problemlere neden olduğuna ulaşılmıştır.Çalışmanınn sonunda araştırma bulguları ile ilgilenenlere bir takım önerilerde bulunulmuş ve öğrencilerin uyku kalitesinin artırılması ve sınav streslerinin normal seviyelere çekilmesinin geliştirilmesi gerekliliği ifade edilmiştir.

Özet (Çeviri)

The sleep quality and exam stress, which are known to have a great impact on students' academic achievement, physical and psychological status, have a greater importance especially in high school senior students. The sampling of this research, which aims to examine the relationship between exam anxiety and sleep quality of high school senior students, is 240 high school senior students studying in different high school types in İstanbul. In this study, qualitative research patterns, situation and action research patterns were used. In the research, interview technique was used as data collection technique and the data were obtained by directing the“Personal Information Form”,“Pittsburg Sleep Quality Index”,“Exam Anxiety Scale”to the participants. Preliminary and advanced analyzes of the obtained data were made with SPSS program. For this purpose, the data were subjected to independent sample t test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Bonferroni post-hoc tests. According to the findings reached in the research; According to the type of school that the students study, it is observed that the exam anxieties differ significantly and this differentiation is in favor of science high school students. When the exam anxiety averages of the schools were examined, it was determined that the highest average was Science high school, then Anatolian high school students, and Vocational and Technical high school students and Anatolian Religious high school students had the lowest exam anxiety average. In addition, a significant and very high level of relationship was determined between the participants going to different high schools and the hours of sleep. It is determined that 100% of students going to Vocational and Technical Anatolian High School sleep at 19.00-21.59, while 93.3% of Science High School students sleep at 01.00-03.00. It has been concluded that students 'sleep quality is also effective on exam anxiety and students' poor sleep quality causes many problems. At the end of the study, some suggestions were made to those who were interested in the research findings and it was stated that the need to improve the sleep quality of the students and to improve the exam stresses to normal levels was expressed.

Benzer Tezler

  1. Ergenlik dönemi problemleri ile anne-baba tutumları arasındaki ilişki

    Başlık çevirisi yok

    ŞEBNEM YÜCEDAĞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1994

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    DOÇ.DR. NURDER ERTURAN

  2. Merkezi sınavların ingilizce dersi akademik başarısı üzerindeki geri etkisi

    Washback effect of standardized high-stakes tests on academic achievement in english lesson

    MEHMET NURİ ANLAYICI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Eğitim ve ÖğretimSiirt Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN ÜZÜM

  3. 4– 12. sınıf öğrencilerinin matematiğe ilişkin algıları: Metaforik bir yaklaşım (Giresun ili örneği)

    Perceptions of 4th–12th grade student's about mathematics: A metaphorical approach (Example of Giresun province)

    MEHMET YILDIRIM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Eğitim ve ÖğretimKırşehir Ahi Evran Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET TAŞDEMİR

  4. Okul öncesi öğretmen adaylarının tükenmişlik ve yabancılaşma düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi

    Examination of burnout and alienation levels of preschool teacher candidates in terms of different variables

    ÖZGE CENGİZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    Temel Eğitim Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALEV ÖNDER