Merkezi sınavların ingilizce dersi akademik başarısı üzerindeki geri etkisi
Washback effect of standardized high-stakes tests on academic achievement in english lesson
  1. Tez No: 892386
  2. Yazar: MEHMET NURİ ANLAYICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN ÜZÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: geri etki, merkezi sınavlar, yabancı dil eğitimi, washback, standardized high-stakes tests, foreign language education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Sınavların öğretme ve öğrenme süreçleri üzerindeki etkisi olarak tanımlanan geri etki, olumlu ve olumsuz geri etki olmak üzere iki kategori altında incelenmektedir. Önemli sonuçlar doğuran sınavlar, katılımcıları, eğitim politikalarını, sınıf içi uygulamaları, okulları, eğitim sistemini ve hatta bir bütün olarak toplumu etkileyebilmektedir. Bu araştırmanın amacı merkezi sınavların ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin İngilizce dersi akademik başarısı üzerindeki geri etkisini incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan genel tarama desenleri içinde yer alan ilişkisel tarama modeline göre tasarlanmıştır. Araştırmanın evreni, 2020 yılında 8. sınıfta olup LGS sınavına giren öğrencilerden oluşmaktadır. Bu öğrenciler, 2024 yılı itibariyle farklı lise türlerinde 12. sınıf seviyesinde öğrenim gören öğrencilerdir. Araştırmanın çalışma grubu 2023-2024 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Batman ili merkezindeki ve ilçelerindeki liselerin son sınıflarında öğrenim gören 416 kız ve 390 erkek olmak üzere toplamda 806 lise öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada katılımcıların Haziran 2020 LGS (Liselere Geçiş Sistemi) sınavı İngilizce testi başarı puanlarıyla aynı soruların dört yıl sonra aynı katılımcılara tekrar uygulanmasıyla elde edilen verilerin sonuçları göz önünde bulundurularak katılımcıların başarı düzeyleri arasındaki fark tespit edilmeye çalışılmıştır. Veri analizinde parametrik analiz tekniklerinden bağımsız gruplar t testi, ilişkili örneklemler t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre öğrencilerin Haziran 2020 LGS sınavı İngilizce testindeki ortalamaları 100 tam puan üzerinden 48,01 iken aynı sınava dört yıl sonra girdiklerinde ortalamalarının 39,31'e düştüğü görülmüştür. LGS ve LGS-Tekrar testi puanlarına ilişkin hem okul temelli hem de genel karşılaştırmada öğrencilerin LGS-LGS Tekrar testi ortalamaları arasında istatistiksel olarak gerçek sınav LGS lehine anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Öğrencilerin LGS ortalamaları cinsiyet değişkeni bakımından kızlar lehine farklılık gösterirken LGS-Tekrar ve LGS-Fark puanları cinsiyet değişkeni bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Ancak, öğrencilerin LGS puanları okul türüne göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir. Araştırma sonucunda YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) sınav sistemi ve içeriğinin, öğrencilerin İngilizce akademik başarısı üzerinde güçlü bir olumsuz geri etki yarattığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Washback, defined as the effect of exams on teaching and learning processes, has been analyzed under two main categories: positive and negative washback. Exams with significant outcomes can influence participants, educational policies, classroom practices, schools, educational systems, and society as a whole. This research aims to examine the washback effect of centralized exams on the academic achievement in English of primary and secondary school students. The research was designed according to the correlational survey design, which is among the general survey models of quantitative research methods. The sample of the research was selected from students who had taken the LGS (Transition from Primary to Secondary Education) exam at the 8th grade in 2020 and, as of 2024, were in 12th grade of different types of high schools. The study group of the research consisted 806 high school students, 416 females and 390 males, from the final classes of schools in Batman city center and its districts during the spring semester of the 2023-2024 academic year. The research aimed to identify differences in participants' achievement levels based on their June 2020 LGS exam scores in the English section and compared with scores obtained from the same participants four years later using the same test questions. Using parametric analysis methods (independent samples t-test, paired samples t-test, and one-way ANOVA), it was found that students' average scores in the English section of the June 2020 LGS were 48.01 out of 100, but dropped to 39.31 when retested four years later. Statistically significant differences favoring the initial LGS exam were observed in both comparisons based on school and overall student performance in LGS and LGS-Repeat test scores. Gender-based analysis showed a significant difference in LGS scores favoring females, whereas no statistically significant differences were found in LGS-Repeat and LGS-Difference scores by gender. However, students' LGS scores showed statistically significant differences according to the type of school they attended. Based on the research findings, it has been determined that the YKS (Higher Education Institutions Examination) exam system and its content exert a strong negative washback effect on students' academic achievement in English.