Tyanitis Bölgesi'nin tarihi coğrafyası
Historical geography of Tyanitis Region
  1. Tez No: 636733
  2. Yazar: MUSTAFA DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Tarih, Ancient Linguistics and Cultures, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tuwana, Tyana, Tyanitis, Tarihi Coğrafya, Niğde, Tuwana, Tyana, Tyanitis, Historical Geography, Nigde
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Tyanitis Bölgesi'nin Tarihi Coğrafyası üzerine yapılan bu çalışmada, bölgenin coğrafi özellikleri ile siyasi, sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan geçirdiği süreçler incelenmiştir. Tyanitis Bölgesi, coğrafi konumunun ve iklim şartlarının uygun olması nedeniyle hemen hemen her dönemde yerleşim için elverişli bir alan olmuştur. Tyanitis, su kaynakları açısından oldukça zengindir ve bu da bölgedeki tarımsal üretime olumlu katkı sağlamıştır. Bölgenin jeopolitik konumu sayesinde MÖ II. bin yıldan Antikçağ'a değin Orta Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan Gülek Geçidi üzerinde bulunması ve burayı kontrol altında tutması nedeniyle stratejik bir öneme sahip olmuştur. Tyanitis'in, gümüş ve kalay madeni açısından zengin olması, bu madenlerin üretimini ve ticaretini kontrol etmesi buranın önemini daha da artırmıştır. Sözü edilen alan, hemen her dönem, dönemin siyasi güçleri arasında bir çekişme konusu olmuştur. Ayrıca Tyanitis'in etnik yapı, dil ve inanç açısından da kozmopolit bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir. Bölge, sözü edilen bu özellikleri nedeniyle geçmişten günümüze hem jeopolitik hem de jeostratejik açıdan önemini muhafaza etmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study on the Historical Geography of the Tyanitis region, its geographical features and the political, socio-economic and socio-cultural processes were examined. The Tyanitis region has been a suitable area for settlement in almost every period due to its favourable geographical location and climate conditions. Tyanitis is quite rich in water resources, which has made a positive contribution to agricultural production in the region. Thanks to its geopolitical position, from 2000 BC to the Ancient Age, the region has a strategic importance due to its location on the Gulek Pass connecting Central Anatolia to the Mediterranean and keeping it under control. The fact that Tyanitis was rich in silver and tin mines and controlled the production and trade of these mines further increased its importance. The area has been a subject of contention among the political forces of the period in almost every period. It is also known that Tyanitis has a cosmopolitan structure in terms of ethnicity, language and belief. Due to these mentioned characteristics, the region has maintained its importance both geopolitically and geo-strategically from the past to the present.