Uluslararası platformda Türkiye'ye yönelik olan tutumlara dair öğretmen adaylarının algıları
The perceptions of teacher candidates about attitudes against to Turkey on international platform
- Tez No: 636779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası, Türkiye, Öğretmen Adayı, International, Turkey, Teacher Candidate
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araştırmada öğretmen adaylarının uluslararası platformda Türkiye'ye yönelik tutumları nasıl algıladıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Bu amacın yanında araştırmada demografik değişkenler olan cinsiyet, uyruk, öğrenim görülen üniversite, öğrenim görülen bölüm, doğum yerlerine, anne eğitim durumu, baba eğitim durumu, yaşamın sürdürüldüğü yerleşim birimi ve coğrafi bölge değişkenlerine göre öğretmen adaylarının algılarının anlamlı bir şekilde farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemekte amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda araştırmada tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın evrenini; İnönü Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Çoruh Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültelerinde öğrenim gören öğretmen adayları oluştururken, örneklemini evrende yer alan üniversitelerden“Ölçüt Örnekleme”yöntemi kullanılarak belirlenen 748 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında iki bölümden oluşan bir veri toplama seti kullanılmıştır. Veri setinin birinci bölümünde araştırmaya katılan öğretmen adaylarının kişisel özelliklerinin belirlemeye yarayan sorular yer alırken, ikinci bölümünde araştırmacı tarafından geliştirilen“Uluslararası Platformda Türkiye'ye Yönelik Tutum Anketi”ne ilişkin maddeler yer almaktadır. Araştırmada öğretmen adaylarının uluslararası platformlarda Türkiye'ye yönelik tutumlara ilişkin algılarının genel ortalamasının da“Katılıyorum”düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmada cinsiyet değişkenine göre ekonomik alt boyutunda, uyruk değişkenine göre sosyal-kültürel, öğrenim görülen üniversite değişkenine göre tüm boyutlarda, öğrenim görülen bölüm değişkenine göre siyasi boyut hariç diğer boyutlarda ve anne eğitim durumu değişkenine göre sosyal-kültürel alt boyutta araştırmaya katılan öğretmen adaylarının uluslararası platformlarda Türkiye'ye yönelik tutumlara ilişkin algılarının anlamlı farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Attitude towards Turkey in the international platform of the teachers in the research aimed to determine how they perceive. In addition to this purpose, it was aimed to determine whether the perceptions of teacher candidates differ significantly according to the variables such as gender, nationality, university where education is studied, department where education is studied, maternal education level, father's education level, residential area and geographical region. For these purposes, the screening model was preferred in the research. The universe of the research; While the pre-service teachers are studying at İnönü University, Dicle University, Yıldız Technical University, Çoruh University, Akdeniz University, Afyon Kocatepe University, Anadolu University, Faculty of Education, the sample consists of 748 teacher candidates determined using the“Criteria Sampling”method from the universities in the universe. Within the scope of the research, a data collection set consisting of two parts was used. Questions for the data set to determine the personal characteristics of teachers who participated in the research in the first place, while sections, developed by researchers at the“International Platform In The Second Part Is Located On The Substance Attitudes Survey For Turkey”. Teacher candidates in international research on the perceptions of the general average on attitudes towards Turkey“Agree”was determined to be level. In addition, in the research, the pre-service teachers who participated in the research in the economic sub-dimension according to gender variable, social-cultural according to the national variable, all dimensions according to the university variable in education, other dimensions except the political dimension according to the education variable, and the social-cultural sub-dimension according to the mother education level variable the results showed significant differences in the platforms of perception regarding the attitude towards Turkey it has been reached.