Türkiye'de çevre yönetiminin yasal ve örgütsel görünümü
Organizational and legal views of the environmental management in Turkey
  1. Tez No: 637122
  2. Yazar: NEVİN BORA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RACİ KILAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Yönetimi, Çevre Yönetiminin Yasal Boyutları, Çevre Yönetiminin Hukuksal Boyutları, Environment, Environmental Management, Legal Aspects of Environmental Management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Çevre sorunları tüm dünya ülkelerinin gündemini oluşturan konuların başında gelmektedir. Sanayi Devrimi sonucu yaşanan hızlı nüfus artışı, kentleşme sonucunda doğal kaynakların hızlı şekilde tükenmesi ciddi, kalıcı, köklü politikaların oluşturulmasını gerektirmiştir. Çevre sorunları bulunduğu yerle sınırlı kalmamış, ülkelerin birlikte karar alması durumunu gerektirmiştir. Stockholm Konferansı'ndan sonra başlayan süreçte çevre adına önemli kararlar alınmıştır. Bu süreçten sonra uluslararası alanda işbirliği çevre adına büyük önem arz etse de Avrupa Birliği tarafından yapılan büyük çaplı planlar, çevre sorunlarının çözümünde daha etkili sonuçlar vermiştir. Bu durumda Türkiye'nin bu yeni gelişmeleri takip etmesi gerekmektedir. Ayrıca kalkınma planları sayesinde ekonomik büyümenin sağlanması yönünde atılımlar gerçekleşmiştir. Bilgi toplumuna geçişle beraber sürdürülebilirlik, kurumsallaşma gibi bütüncül bakış açısıyla çevre kavramına yaklaşılmıştır. Çevre yönetiminin amacı, bireyin yaşamında olumlu değişiklikler meydana getirmek için gerekli çevresel düzenlemelerde bulunulmasını sağlamaktır. Bu anlamda merkezi yönetimin görevi, çevresel anlamda olumlu değişime yönelik çalışmalarda bulunmak, bireylerin çevreye uyumunu sağlayarak değişimi yönetmesi olmaktadır. Merkezi yönetim çalışmalarını yerine getirirken kurumlar arası birlik ve bütünlüğü sağlamak ve söz konusu çevresel karar ve faaliyetlere ilişkin hizmetleri yerine getirmektir. Türkiye'de 1950'li yıllardan sonra çevre yönetimine ilişkin bakış açısının değişimi görülmektedir. Özellikle kalkınma planlarında yer alan sürdürülebilir kalkınma ilkesi, hedef alınarak çevre yönetiminde ihmal edilmemesi gereken bir ilke olarak görülmüştür. Türkiye'de çevresel kalkınmanın gerçekleştirilmesi için gerekli yatırımların yapılması ve ayrıca kalkınmayı sağlayacak teknolojik gelişmelerin sağlanması, çevre yönetimi açısından önemli olmaktadır. Türkiye'de ekonomik ve toplumsal alanda kararların alınmasında çevresel değerlerin ihmal edilmemesi gerekmektedir. Çevre ile ilgili karar alımlarında özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin katılımı ve bu anlamda kamuoyunun bilgilendirilmesi gerekmektedir. Kararların katılımında halkın görüşlerinin alınması önemlidir. Bu anlamda oluşan problemin kaynağında çözümü için yerel yönetimlere büyük görevler düşmektedir. Yerel yönetimler bu büyük kararların alınmasında işbirliği ilkesi doğrultusunda hareket etmesi gerekmektedir. Bu anlamda yerel yönetimlere her türlü imkânın sağlanması önemli olmaktadır. Günümüzde çevre yönetimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sorumluluğu altındadır. Merkezi yapılanmaya bağlı yerel birimler çevrenin geliştirilmesi ve korunması yönünde çalışmalarını yürütmektedirler. Bu anlamda çalışma da yetki çatışması nedeniyle sorunlar belirtilmiştir. Var olan sorunlara çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma da çevre, çevre yönetimi, çevre yönetiminin yasal boyutları ve hukuksal boyutları ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Environmental problems are among the main issues on the agenda of all countries in the world. The rapid population growth as a result of the Industrial Revolution and the rapid depletion of natural resources as a result of urbanization required the establishment of serious, permanent and deep-rooted policies. Environmental problems were not limited to their location, but required the decision of countries to take decisions together. In the process that started after the Stockholm Conference, important decisions were taken in the name of the environment. After this process, although international cooperation is of great importance for the environment, large-scale plans made by the European Union have provided more effective results in solving environmental problems. In this case, Turkey will need to follow these new developments. Moreover, thanks to the Development Plans, there have been strides towards achieving economic growth. Together with the transition to the information society, the concept of environment has been approached from a holistic perspective such as sustainability and institutionalization. The aim of environmental management is to ensure that necessary environmental regulations are made to bring about positive changes in the life of the individual. In this sense, the task of the central government is to work towards positive change in the environmental sense, to manage change by ensuring the adaptation of individuals to the environment. To ensure unıty and integrity between institutions while performing central management activities and to fulfil the services related to the environmental decisions and activities in question. After the year 1950 shows the change in Turkey's perspective towards environmental management. Especially the sustainable development principle, which is included in the development plans, has been seen as a principle that should not be neglected in environmental management. Making the necessary investments for the realization of environmental development in Turkey and also the provision of technological advances will provide development, it is important in terms of environmental management. Environmental values in decision making in economic and social fields in Turkey should not be ignored. The participation of private sector and non-governmental organizations in decision-making about the environment and the public should be informed in this sense. It is important to get the opinions of the people in the participation of the decisions. In this sense, local governments have big duties to solve the problem at the source. Local governments should act in line with the principle of cooperation in making these big decisions. In this sense, providing all kinds of opportunities to local governments is important. Today, environmental management is under the responsibility of the Ministry of Environment and Urbanization. Local units under the central structure are working towards the development and protection of the environment. In this sense, problems were identified due to conflict of authority in the study. Solutions have been tried to be brought to existing problems. In this study, environmental management, legal aspect and legal aspects of environmental management will be discussed.