Kur'ân'da mü'minlerin dinî tecrübeleri
Religious experiences of belivers in the Qur'an
  1. Tez No: 637121
  2. Yazar: AYŞE NUR BIÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KASAPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Qur'an, Got, Religious Experience, Emotion
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Duygu, bireyin çevresiyle kurduğu etkileşim sonucunda karakteristik özelliklerini oluşturan izlenimlerdir. Kişinin dinî tecrübeleri ve duygusal süreçleri dinî duygularını oluşturur. Yaratıcıyla kurulan ilişki dinî duygular çerçevesinde gelişir ve anlam kazanır. İslâm dini, sosyal bir varlık olan insanın hayatını sistemleştirir. Bireyin duygularının canlı fakat ölçülü olmasını ister. Kur'ân'da geçen şükür, korku, ümit gibi duyguların niteliğinin iyi anlaşılması kul-Rab arasındaki yakınlığın oluşmasına yardımcı olur. Duyguların yaşama dengeli aktarımı ise bu ilişkinin önemli bir boyutunu oluşturmaktadır. Kur'ân'da geçen duyguların anlam kazanması, Kur'ân'ı anlaşılmasına büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Anahtar Kelimler: Kur'ân, Allah, Dinî Tecrübe, Duygu
Özet (Çeviri)
Emotion is the individual's answer to obtaining the answer to the resulting answer.Religious experiences and emotional processes of a person make up ıts religious feelings.The relationship established with the Creator develops and gains meaning within the framework of religious feelings. The religion of Islam systematizes the life of a human being as a social being. It wants the feelings of the individual to be lively but measured. A good understanding of the quality of feelings such as thankfulness, fear and hope in the Quran helps to establish closeness between the servant and the Got. Balanced transfer of emotions to life is an important aspect of this relationship. The meaning of the feelings in the Quran greatly contributes to understanding the Quran.