Türkiye'de yabancı dil öğreniminde özel sektör deneyiminin verim performansı açısından incelenmesi
Research on the performance of private English language courses in Turkey
- Tez No: 637144
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İngilizce kursu, kurs başarısı, Türkiye'de İngilizce öğrenimi, İngilizce öğrenmek, kursiyer başarısı, yabancı dil, özel kurslar, kurs ve kursiyer sayıları, dil öğrenimi, sözlü tarih, derinlemesine görüşme, English course, course success, English learning in Turkey, learning English, trainees' success, foreign language, private language schools, statistics regarding English language courses and students, language learning, oral history, in-depth interview
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de İngilizce öğreniminin bütünselliği içinde özel İngilizce dil kurslarının verim ve performansını karşılaştırmalı olarak inceler. İlk bölümde, İngilizcenin Türkiye'de ortaya çıkışını, gelişimini, performansını tarihsel perspektifle sosyolojik olarak ele alır, kurslara yönelik talep ve ihtiyaçların nasıl ortaya çıktığını araştırır. İkinci bölümde, resmi istatistikler ve diğer kaynaklardan yararlanarak özel kurslara dair tüm verileri bir araya getirerek, tez konusu bağlamında inceler. Üçüncü bölümde içerdiği nitel araştırma ile, sözlü tarih yaklaşımı ve derinlemesine mülakat yöntemi ile özel kursların kurucu, yönetici ve yönetici rolündeki öğretmenlerinden elde ettiği tanıklık ve içgörü içeren veriyi değerlendirerek diğer bölümlerden elde edilen çıktılarla harmanlar. Araştırma bölümünde kullanılan temalar, aynı zamanda tüm çalışmanın kılavuz ilgilerini özetler: 1) İngilizce kursları ile ilgili olarak sektördeki belli başlı belirleyici aktörler kimlerdir? 2) Sektörün ticari olarak cazip olmasının sebepleri nelerdir, kimler hangi etkilerle belirleyici olmuştur? 3) Türkiye'deki dil öğrenim – öğretim tarihi ile kurslar arasında hangi ilişkiler vardır? 4) Özel kurs sektöründe kurumsallaşma ne düzeydedir, akreditasyon ve denetleme ile ilgili durum nedir? 5) Hangi toplumsal kesimler hangi sebeplerle kurslara gitmektedir? 6) Performansı etkileyen kursiyerden kaynaklı sebepler nelerdir? 7) Verim ve performansı etkileyen kurs kaynaklı sebepler nelerdir? 8) İngilizce öğretimi ile ilgili geleceğe dair ön görüler nelerdir?
Özet (Çeviri)
This thesis comparatively examines private English language courses' performance and their produced results while keeping broader perspective of English language learning in Turkey. First part sociologically explores the historical path of English language in Turkey. Second part brings all available data coming from official statistics and other related sources and examines them in the context of this study. Third part includes a qualitative research benefiting from oral history approach and in-depth interview methodology carried out with founders, key managers and lead teachers of private English language schools, aiming to get their insights on their first-hand experience in the field. Collected and processed data is compared and discussed together with other outcomes derived from first two parts of the study. Themes used in this qualitative research also summarize key concerns of the whole study: 1) Who are the determinant actors in English language course industry in Turkey? 2) What factors make this industry commercially attractive? 3) What is the relation between English language courses and history of English language learning and teaching in Turkey? 4) What is the level of institutionalization in the private language course industry? 5) Who attends the courses, what are their social classes and reasons to attend? 6) What are the trainee related causes affecting performance? 7) What are the course related causes affecting efficiency and performance? 8) What are the predictions about the future of English Language teaching in Turkey?