Perkütan koroner girişim yapılan hastalarda stent balonu dilatasyonu sırasında angina gelişme sıklığı, yeri, karakteri ve angina lokalizasyonunun koroner anatomi ile ilişkisi
The relationship between localization of angina andcoronary anatomy besides angina development frequency, location, characteristics during stent balloon dilatationin patients with percutanous coronary intervention
  1. Tez No: 637259
  2. Yazar: KAAN HANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN URAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Perkütan koroner girişim, angina pektoris, koroner anatomi
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Elektif PKG yapılan hastalarda stent balonu dilatasyonu sırasında angina gelişiminin sıklığı ve angina pektoris yakınmasının karakteri, yerleşimi, şiddeti ve tüm bunların koroner anatomiyle ilişkisini olup olmadığını araştırmaktır. Metod ve Yöntem: 13.11.2019 – 01.06.2020 tarihleri arasında acil servis ve kardiyoloji polikliniğine ile başvuran, kararlı angina, ve ST yükselmesi olmayan akut koroner sendromlu, PTKA kararı alınan 102 erişkin hasta çalışmaya dahil edildi. Yüz yirmi bir koroner lezyona girişim yapıldı. Hastanın sorumlu olan koroner lezyonunda stent balonu şişirildiği 45 sn-1 dk'lık süre içerisinde, hastanın yakınmasının olup olmadığı ve yakınması olması halinde nerede olduğu, yayılma olduysa nereye doğru yayılım gösterdiği, anginanın hangi karakterde olduğu, yakınmasının en şiddetli olduğu sırada 10 üzerinden ne kadar hissettiği (Modifiye Borg Skalası kullanılarak) kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların anjiyoplastileri esnasında en sık görülen angina lokalizasyonları retrosternal alanda olup LAD lezyonların %29,7'sinde, RCA lezyonlarının %19,4'ünde, Cx lezyonlarının %31'inde, İMA lezyonlarının %25'inde gözlenmiştir. LAD lezyonların %27'sinde, RCA lezyonlarının %33,3'ünde, Cx lezyonlarının %34,4'ünde, İMA lezyonlarının %50'sinde, Diyagonal lezyonlarının %28,6'sında, OM lezyonlarının %12,5'inde herhangi bir yakınma gözlenmemiştir. Ana arterlerdeki lezyonların oluşturduğu angina şiddeti benzer olup, MBS ye göre ortalama anginanın şiddet derecesi LAD' de 5,5±2,1; RCA'da 5,6±1,9; Cx'te 5,2±2,1; daha küçük alanları besleyen yan dallarda daha düşük olma eğilimindeydi (İMA'da 3±0; Diyagonal'de 4,8±1,8). Angina karakteri en sık baskı ağırlık tarzında olup LAD'de%45,9,RCA'da %22, ve Cx'de%34,5 oranında izlendi. Yanma tarzında yakınma en sık RCA'da (%30,7) izlendi. Sonuç: PTKA işlemi sırasında balon şişirilmesi ile oluşan iskemide hastaların yaklaşık üçte birinde herhangi bir yakınma gelişmedi. Tüm koronerlerde karakter olarak en sık baskı-ağırlık tarzında bir angina ve yine tüm koronerlerde en sık lokalizasyon olarak retrosternal bölgeyi gözlemledik. Yanma karakterinde yakınma en sık RCA'da gözlenmekle birlikte bu karakter RCA'ya spesifik değildi.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study was to investigate the frequency of angina development during the stent balloon dilatation in patients undergoing elective PCI and the character, location, severity of the complaint of angina pectoris and whether it is related to coronary anatomy. METHOD: A total of 102 adult patients with stable angina or acute coronary syndrome without ST segment elevation, who applied to the emergency department and cardiology outpatient clinic between 13.11.2019 - 01.06.2020, were included in the study. Interventions were made to one hundred twenty-one coronary lesions. During the period of 45 sec-1 min when the stent balloon is inflated in the liable coronary lesion of the patient, whether the patient has complaints and where it is, if it spreads where it spreads toward, the characteristic of angina, how much pain felt over 10 (using the Modified Borg Scale) when complaints were most severe were recorded. RESULTS: During the intervention at the time of stent balloon inflation, the most common angina localizations of patients in the study were observed in the retrosternal are and were observed in 29.7% of LAD lesions, 19.4% of RCA lesions, 31% of Cx lesions and 25% of IMA lesions. Complaints were not observed in 27% of LAD lesions, 33.3% of RCA lesions, 34.4% of Cx lesions, 50% of IMA lesions, 28.6% of Diagonal lesions, 12.5% of OM lesions. Pain severity is similar among all the lesions amongst the main coronary arteries, and the mean severity of pain according to MBS is 5.5 ± 2.1 in LAD; 5.6 ± 1.9 in RCA; 5.2 ± 2.1 in Cx and it tended to be less severe in side branches(3 ± 0in IMA; 4.8 ± 1.8 in diagonal). The most common type of chest pain was sensation of heaviness/pressure and was observed in 45.9% of LAD, 22% of RCA lesions and 34.5% of Cx lesions. Looking at all the complaints of burning, it was most frequently observed in RCA (30.7%). CONCLUSION: In the ischemia caused by balloon inflation during the elective PTCA procedure, approximately one-third of the patients did not develop any complaints. We observed an angina in the most common sensation of heaviness/pressure as a character in all coronaries and there retrosternal region as the most common localization in all coronaries. While the complaint in burning character was observed most frequently in RCA, this character was not specific to RCA.