Perkütan koroner girişim yapılan hastalarda stent implantasyonu sırasında stent balonu veya non kompliyan balon ile post-dilatasyonun karşılaştırılması
Comparison of stent balloon and non-compliant balloon post-dilatation during stent implantation in patients undergoing percutaneous coronary intervention
  1. Tez No: 1010856
  2. Yazar: UYGUR ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KURTULUŞ KARAÜZÜM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik koroner sendrom, çift inflasyon, radyasyon, işlem süresi, Chronic coronary syndrome, double inflation, radiation, procedure time
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma non kompliyan balonla yapılan standart post dilatasyon stratejisi ile stent balonu kullanılarak gerçekleştirilen post dilatasyon yaklaşımının klinik etkinlik ve güvenlik profillerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Metod: Çalışmaya 2022-2024 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesindeki 76 hasta retrospektif olarak dahil edildi. Bulgular: Çalışmada hastaların ortalama yaşı 64.2±9.5 idi. Hastaların 12(15.8%)'sinde kalp yetmezliği, 56(73.7%)'sında hipertansiyon, 35(46.1%)'inde diyabetes mellitus, 35(46.1%)'inde dislipidemi, 29(38.2%)'unda koroner arter hastalığı, 3(3.9%)'ünde serebrovasküler olay ve 26(34.2%)'sında sigara içme öyküsü mevcuttu. Hastaların ortalama sol ventrikül sistolik fonksiyon değerleri 57±10.9, sistolik kan basınçları 125.6±13.9 ve diyastolik kan basınçları 75.2±7.9 idi. Çalışmaya alınan hastalarda 12 aylık takip süresinde non kompliyan balonla post dilatasyon yapılan grupla çift inflasyon yapılan grup arasındaki birincil sonlanımlar (kardiyak ölüm, hedef damar revaskülarizasyonu ve hedef damar ilişkili miyokard infarktüsü) açısından anlamlı fark izlenmemiştir. İkincil sonlanımlar açısından değerlendirildiğinde; radyasyon maruziyeti stent balonuyla çift inflasyon grubunda anlamlı olarak daha düşük bulundu (759.2 ± 450.8 mGy'e karşı 931.3 ± 495.4 mGy; p=0.034). Benzer şekilde, işlem süresi de çift inflasyon grubunda daha kısa olup istatistiksel olarak anlamlı fark gösterdi (18.7 ± 13.3 dk'a karşı 25.7 ± 14.5 dk; p=0.024). Öte yandan iki grup arasında periprosedürel komplikasyonlar ve kontrast ilişkili nefropati açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Çift inflasyon grubunda standart gruptan farklı olarak hiç ek balon kullanılmadı. Sonuç: Stent balonuyla çift inflasyon tekniği geleneksel non kompliyan balonla yapılan post dilatasyon tekniği kadar etkili çıkmış olup ikincil kazanımlar olarak işlem süresi ve radyasyon maruziyetini azaltmaktadır. Aynı zamanda ek balon ihtiyacını ortadan kaldırarak maliyet-etkin bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to compare the clinical efficacy and safety profiles of the traditional post-dilatation strategy using non-compliant balloons with a post-dilatation approach utilizing the stent delivery balloon through a double inflation technique. Methods: A total of 76 patients treated at Kocaeli University Research and Training Hospital between 2022 and 2024 were retrospectively included in this study. Results: The mean age of the patients was 64.2 ± 9.5 years. Among them, 12 patients (15.8%) had heart failure, 56 (73.7%) had hypertension, 35 (46.1%) had diabetes mellitus, 35 (46.1%) had dyslipidemia, 29 (38.2%) had coronary artery disease, 3 (3.9%) had cerebrovascular disease and 26 (34.2%) had a history of smoking. The mean left ventricular ejection fraction was 57 ± 10.9%, mean systolic blood pressure was 125.6 ± 13.9 mmHg, and mean diastolic blood pressure was 75.2 ± 7.9 mmHg. During the 12-month follow-up, there was no statistically significant difference between the non compliant balloon post-dilatation group and the stent balloon double inflation group in terms of primary endpoints (cardiac death, target vessel revascularization, and target vessel-related myocardial infarction). Regarding secondary endpoints, radiation exposure was significantly lower in the stent balloon double inflation group (759.17 ± 450.79 mGy vs. 931.31 ± 495.38 mGy; p=0.034). Similarly, procedure time was also significantly shorter in the stent balloon group (18.66 ± 13.28 min vs. 25.69 ± 14.52 min; p=0.024). There was no significant difference between the two groups in terms of periprocedural complications and contrast-induced nephropathy. The double inflation group, unlike the standard group, did not require the use of any additional balloon. Conclusion: In conclusion, the stent balloon double inflation technique proved to be as effective as the conventional non compliant balloon post-dilatation technique, while offering secondary benefits by reducing procedure time and radiation exposure. Additionally, by eliminating the need for an extra balloon, it provides a cost-effective alternative.