Sosyal medyada markaların itibarlar analizi
Reputation analysis of brands in social media
- Tez No: 637369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilim ve Teknoloji, İletişim Bilimleri, Information and Records Management, Science and Technology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Makine Öğrenmesi, Metin Madenciliği, Marka İtibarı, Sosyal Medya, Bilgi Sistemleri, Machine Learning, Text Mining, Brand Reputation, Social Media, Information Systems
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüz dünyasında sosyal ağlar aktif bir şekilde kullanılmakta ve kullanıcılar bu platformlarda paylaşımlar yaparak görüşlerini ifade edebilmektedir. Bir marka hakkında yapılan paylaşımlar diğer kullanıcıların görüşlerini ve dolayısıyla ilgili markanın itibarını etkilemektedir. Belirtilen nedenlerden dolayı markalar sosyal medya platformlarında kendileri hakkında yapılan paylaşımları önemsemekte ve bu doğrultuda aksiyonlar almaktadır. Bu tez kapsamında sosyal medya paylaşımlarını kullanarak markaların itibarlarını analiz etmesini ve tüketiciler ile aralarındaki ilişkiyi yönetmesini sağlayan bir bilgi sistemi geliştirilmesi hedeflenmiştir. Tasarlanan sistem için markalar hakkında yapılan paylaşımları toplamak amacıyla çok katmanlı mimaride bir yazılım geliştirilmiştir. Toplanan içeriklerin olumlu veya olumsuz olarak sınıflandırılması sürecini insan gücüne kıyasla daha hızlı, masrafsız yapabilmek için makine öğrenmesi yöntemleri kullanılmıştır. Tasarlanan makine öğrenmesi modelleri arasından %90 F-ölçütü başarı skoruna sahip Naive Bayes modeli seçilmiştir. Son olarak seçilen makine öğrenmesi modeliyle otomatik olarak sınıflandırılan paylaşımları ve bilgilerini sunmak için bir web uygulaması olan Marka İtibar Yönetim Sistemi (MİYS) geliştirilmiştir. Bir markaya tanımlanan kullanıcı MİYS kullanarak ilgili marka hakkında yapılan paylaşımları, analizleri görüntüleyebilmektedir. Ayrıca tanımlanan kullanıcı MİYS üzerinden paylaşıma cevap verme, tekrar paylaşma, beğeni gibi bazı aksiyonlar alabilmektedir. İleriki çalışmalarda sistemin birçok sosyal medya platformuna entegre ve daha kapsamlı olacak şekilde geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Social networks are actively used nowadays and users can express their opinions by posting contents on these platforms. Social media posts about a brand affects the opinions of other users and therefore the reputation of the related brand. Thus, most of the brands follow posts about themselves on social media platforms and accordingly take actions. Within the scope of this thesis, it is aimed to develop an information system that enables brands to analyse their reputation in social media and manage their relationship with consumers in social networks. For the aimed system, software with multi-layer architecture has been developed in order to collect the posts about the brands. In the process of classification of the collected content as positive or negative, machine learning methods were applied, since using machine learning for the classification of contents is faster and inexpensive compared to human power. The Naive Bayes classification model with 90% F-criterion score was chosen among the machine learning models designed. Lastly, Brand Reputation Management System (BRMS), web application in MVC pattern, was developed to present the automatically classified posts and their analyses. The user, registered to the system for a brand, can view the posts and analysis about the related brand by using BRMS. Additionally, the registered user can take some actions such as responding, re-sharing, and like to a post via BRMS. In future work, it is aimed to integrate the current system (BRMS) to many social media platforms and make the system more comprehensive.