Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi sisteminde medeni yargılamada çocuğun katılım hakkı
Right of the child to be heard in civil proceedings under the European Convention on Human Rights
  1. Tez No: 637421
  2. Yazar: FEYZA COŞKUN ÇUVALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN NAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, çocuk hakları, Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuğun katılım hakkı, çocuğun dinlenilme hakkı, çocuğun görüşü, özel ve aile yaşamına saygı hakkı, usuli yükümlülükler, The European Court of Human Rights, children rights, Convention on the Rights of the Child, child right to participation, child right to be heard, child's wish, right to respect for private and family life, procedural requirements
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çocuğun katılım hakkı, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin (ÇHS) 12. maddesinde koruma altına alınmıştır. Bu maddeye göre, görüş oluşturabilme yeteneğine sahip her çocuğun kendisini etkileyen her meselede görüşüne başvurulmalıdır. Çocuğun görüşüne yaşı ve olgunluğu ölçüsünde ağırlık verilmelidir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) metninde çocuğun katılım hakkı açıkça tanınmamıştır. Fakat insan hakları hukukunun bütünselliği ilkesinin bir sonucu olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), çocuğun katılım hakkının AİHS'den kaynaklandığını kabul etmiştir. AİHM, çocuğun medeni yargılamaya katılım hakkını AİHS md.8 özel ve aile yaşamına saygı hakkından kaynaklanan usuli yükümlülükler çerçevesinde değerlendirmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde temel kavramlar ve temel ilkeler açıklanmaktadır. İkinci bölümünde çocuğun katılım hakkı, unsurlarıyla, Çocuk Hakları Komitesi'nin genel yorumu ışığında açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde AİHM'nin çocuğun katılım hakkına ilişkin kararları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Child right to be heard is ensured under Article 12 of the Convention on the Rights of the Child. According to Article 12, the child who is capable of forming his or her own views freely in all matters affecting the child being given due weight in accordance with the age and maturity of the child. Right to be heard is not explicitly acknowledged in European Convention on Human Rights. However, in accordance with the pirinciple of the integrity of human rights law, the European Court of Human Rights has also ruled in cases involving children with reference to the CRC. The Court assessed the child's right to participate in civil proceedings in the light of the procedural obligations arising from the right to respect for private and family life in Article ECHR 8. In the first part of the study, basic concepts and basic principles are explained. The second part is explained in the light of the general interpretation of the Committee on the Rights of the Child and the elements of the child's right to be heard. In the third part, the judgements of the ECtHR referring to the child right to be heard are examined.