Abdominal histerektomi uygulanan hastalarda preoperatif ve postoperatif nötrofil lenfosit oranı ve trombosit lenfosit oranının postoperatif cerrahi alan enfeksiyonu riski belirlenmesinde prediktif rolü
The predictive value of preoperative and postoperative neutrophil lymphocyte ratio and platelet lymphocyte ratio for postoperative surgical site infections of abdominal hysterectomised patients
  1. Tez No: 637586
  2. Yazar: SEZGİ GÜLLÜ ERCİYESTEPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BİRTAN BORAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: NLR, PLR, Belirteç, Cerrahi Alan Enfeksiyonu, Hematolojik Marker, NLR, PLR, Marker, Surgical Site Infections, Hematological Marker
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmada benign endikasyonlarla total abdominal histerektomi operasyonu geçiren hastalarda preoperatif ve postoperatif NLR ve PLR değerlerinin postoperatif cerrahi alan enfeksiyonunu öngörmedeki prediktif değerlerini belirlemek amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma kapsamında Ocak 2017- Aralık 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğince pfannenstiel insizyon ve benign endikasyonlar ile opere edilen ve histopatolojik tanılarıyla ön-tanıları doğrulanan total abdominal histerektomi vakalarına retrospektif olarak sistem ve dosya üzerinden ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında 698 hastanın verileri etik kurulu ve ilgili kurum izinleri doğrultusunda geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Araştırmada hematolojik belirteçlerden preoperatif NLR, preoperatif PLR, postoperatif NLR, postoperatif PLR, yaş, diabetes mellitus hastalığı mevcudiyeti, sigara içme durumu, VKİ, eş zamanlı başka bir enfeksiyon mevcudiyeti, parite sayısı, daha önce geçirilmiş abdominal operasyon varlığı, hastaların öğrenim durumu, ek komorbidite varlığı, preoperatif hastanede yatış süreleri, operasyon süresi, dren mevcudiyeti parametrelerinin postoperatif cerrahi alan enfeksiyonu gelişimi ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışmada istatistiksel olarak p değerinin 0,05'in altında olması anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmada çalışma grubuna alınan hastaların %9.46'sında(n=66) postoperatif dönemde cerrahi alan enfeksiyonu gelişmiş olup bu hastaların %57,58'i hospitalize edilerek tedavi edilirken(n=38); %42,42'si ayaktan tedavi edilmiştir(n=28). Cerrahi alan enfeksiyonu nedeniyle hospitalizasyon ihtiyacı olan hastalar toplam vaka sayısının %5.4'üdür. Yara yeri enfeksiyonu olan grupta preoperatif NLR ve PLR değerleri yara yeri enfeksiyonu olmayan gruptan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha düşüktü. Yara yeri enfeksiyonu olan grupta postoperatif NLR ve PLR değerleri yara yeri enfeksiyonu olmayan gruptan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. Yara yeri enfeksiyonu olan grupta postoperatif NLR ve PLR değerleri artışı yara yeri enfeksiyonu olmayan gruptan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. Sonuç: Çalışmamızda hem preoperatif dönemde hem postoperatif dönemde elde edilen NLR ve PLR hematolojik belirteçleri postoperatif cerrahi alan enfeksiyonu gelişmesini öngörmede kıymetli, anlamlı ve bağımsız belirteçler olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aim to find predictive value of preoperative and postoperative NLR and PLR values for postoperative surgical site infections in abdominal hysterectomy patients with benign indications. Materials and Methods: In this study, the patients who applied to the Gynecology and Obstetrics Clinic of Health Sciences University Istanbul Training and Research Hospital between January 2017 and December 2019 and who had total abdominal hysterectomy operation with benign indications and confirmed histopathological results were retrospectively accessed through the system and patient files. For this study, the medical records of 698 patients were retrospectively examined after ethical commitee approval. In this study, the correlation of preoperative NLR, preoperative PLR, postoperative NLR, postoperative PLR, age, diabetes mellitus, cigarette usage, BMI, presence of coinfection, number of parity, past abdominal operation number, patients education level, presence of comorbidity, preoperative hospital stay length, operation length, drainage tube presency parameters with occurance of postoperative surgical site infection complication were examined. In the study, p value below 0.05 was considered statistically significant. Results: In our study, 9.46% (n = 66) of the patients complicated with surgical site infections postoperatively. 57.58% of these complicated patients were hospitalized (n=38); whereas 42.42% of the patients were treated as outpatient (n=28). The patients that are hospitalized due to surgical site infection were 5.4% of total hysterectomised patients. Preoperative NLR and PLR values of the patients who had surgical site infections were significantly lower than control group (p ˂ 0.05). Postoperative NLR and PLR values of the patients who had surgical site infections were significantly higher than control group (p ˂ 0.05). In the patients who had postoperative surgical site infections.the increase of the values of postoperative NLR and PLR were significantly higher than the control group (p ˂ 0.05). Conclusion: In our study, hematological markers of NLR and PLR(both preoperatively and postoperatively) were found to be important, independent and significant predictive markers in terms of surgical site complication occurance prediction.