Abdominal histerektomi uygulanan hastalarda preemptif olarak verilen ketamin ve deksketoprofenin postoperatif ağrı üzerine etkisi
In patients undergoing abdominal hysterectomy, the preemptive effect of ketamine and dexketoprofen on postoperative pain
  1. Tez No: 324150
  2. Yazar: İSMAİL KEREM GELİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SACİT GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Preemptif analjezi, deksketoprofen, ketamin, Preemptive analgesia, dexketoprofen, ketamine
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Gelir, İ.K. Abdominal histerektomi uygulanan hastalarda preemptif olarak verilen ketamin ve deksketoprofenin postoperatif ağrı üzerine etkisi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2012. Çalışmamızda abdominal histerektomi uygulanan hastalarda deksketoprofen ve ketamin infüzyonunun preemptif analjezi üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Bu çalışma, Kasım 2011 ? Kasım 2012 tarihleri arasında, genel anestezi altında abdominal histerektomi operasyonu geçiren 18 ? 60 yaş arasında, ASA I-II, 50 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar rastgele iki gruba ayrıldı: Grup 1'e operasyondan 30 dakika önce 50 mg deksketoprofen 100 ml serum fizyolojik içerisinde İV infüzyon ile verildi. Anestezi indüksiyonu sonrası 0,5 mg/kg ketamin bolus yapılıp ardından 0,07 mg/kg/saat olacak şekilde infüzyon başlandı ve cilt kapatılana kadar devam edildi. Cilt insizyonundan 15 dakika sonra 100 ml serum fizyolojik İV infüzyon ile verildi. Ekstübasyondan hemen önce 3 mg morfin yapıldı. Grup 2'ye operasyondan 30 dakika önce 100 ml serum fizyolojik İV infüzyon ile verildi. Anestezi indüksiyonunu takiben cilt insizyonundan 15 dakika sonra 50 mg deksketoprofen 100 ml serum fizyolojik içerisinde İV infüzyon ile verildi. 0,5 mg/kg ketamin bolus yapılıp ardından 0,07 mg/kg/saat olacak şekilde infüzyon başlandı ve cilt kapatıldıktan sonra sonlandırıldı. Ekstübasyondan hemen önce 3 mg morfin yapıldı. Ameliyattan sonra her iki gruba da hasta kontrollü analjezi (HKA) yöntemi ile morfin başlandı. Aldrete derlenme skorunun 9 olduğu dakika 0. dakika kabul edilip 1, 4, 8, 12 ve 24. saatlerde sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB), ortalama kan basıncı (OKB), kalp atım hızı (KAH) ve periferik oksijen satürasyonları (SpO2), RSS, VAS, VRS, morfin tüketimi ve yan etkiler kaydedildi. Çalışmamızın sonucunda; 1 ve 4. saatlerdeki VAS değerleri, 4 ve 8. saatlerdeki VRS değerleri, 4, 8, 12 ve 24 saatlerdeki morfin tüketim miktarları grup 1'de anlamlı olarak düşük saptandı. Sonuç olarak; preoperatif dönemde başlanan deksketoprofen ve ketamin infüzyonunun preemptif analjezi üzerine etkisi olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Gelir İ.K. In patients undergoing abdominal hysterectomy, the preemptive effect of ketamine and dexketoprofen on postoperative pain. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Department of Anesthesiology and Reanimation, Thesis on Medical Specialization, Eskişehir, 2012. In our study, we aim to investigate the effect of dexketoprofen and ketamin infusion on preemptive analgesia in patients undergoing abdominal hysterectomy under general anesthesia. This study was conducted between November 2011 ? November 2012, on 50 patients of ASA I-II aged 18-60 years who were scheduled for elective hysterectomy operations. Included patients were randomized into two groups: First group received 50 mg dexketoprofen in 100 ml physiologic saline solution via IV infusion 30 minutes before operation. After anesthetic induction 0,50 mg/kg ketamin bolus was given and then infusion was started as 0,07 mg/kg/hour until skin closure. 15 minutes after skin incision, 100 ml physiologic saline solution was administered. 3 mg morphin IV was given just before extubation. Second group received 100 ml physiologic saline solution via IV infusion 30 minutes before operation. After anesthetic induction, 15 minutes after skin incision, 50 mg dexketoprofen in 100 ml physiologic saline solution via IV infusion was administered. 0,50 mg/kg ketamin bolus was given and then infusion was started as 0,07 mg/kg/hour. 3 mg morphin IV was given just before extubation. After operation both groups received PCA (patient controlled analgesia) with morphin. When Aldrete Discharge Score become 9, the minute was recorded as 0th minute and at the 1st, 4th, 8th, 12th and 24th hours systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), mean blood pressure (MBP), heart rate (HR) and peripheral oxygene saturations (SpO2), RSS, VAS, VRS, morphin consumption and side effects were recorded. After evaluations, 1st and 4th hour VAS values, 4th and 8th hour VRS values and 4th, 8th, 12th, 24th hour morphin consumption was found to be significantly lower in group I; whereas there were no differences between other parameters. In conclusion, preoperative dexketoprofen and ketamin infusion had effects on preemptive analgesia.