Süt dişlerine uygulanan zirkonyum ve paslanmaz çelik kron restorasyonlarda aşınma, dişeti sağlığı ve veli memnuniyetinin değerlendirilmesi
Evaluation of wear, gingival health and parental satisfaction of the zirconia and stainless steel crown restorations applied to primary teeth
- Tez No: 637674
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE KORKUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Aşınma, Estetik, Paslanmaz çelik kron, Süt dişi, Zirkonyum kron, Aesthetic, Primary teeth, Stainless steel crowns, Wear, Zirconia crowns
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Süt dişlerinde çürük sıklıkla rastlanan bir problemdir. Bu çürüklerin tedavisinde, geleneksel restorasyon yöntemlerinin alternatifi olarak tüm diş yüzeyinin kaplandığı kron uygulamaları sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntem için ilk olarak paslanmaz çelik kronlar kullanılmaya başlandıysa da estetik kaygılar nedeniyle daha iyi görünüme sahip materyal arayışları başlamıştır. Bu arayışlar sonucu kullanılan materyallerden birisi de zirkonyum kronlardır. Bu çalışmanın amacı, pediatrik prefabrike paslanmaz çelik ve zirkonyum kronların, aşınma, dişeti sağlığı ve veli memnuniyeti açısından klinik olarak karşılaştırılarak, değerlendirmesini yapmaktır. Çalışmamıza Necmettin Erbakan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Kliniğine başvuran 5-9 yaş arası 37 çocuk hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalara, 20 adet zirkonyum kron ve 20 adet paslanmaz çelik kron (PÇK) olmak üzere toplam 40 kron uygulandı. Bireylerin velilerine ve kendilerine, uygulanacak tedavilerle ilgili bilgi verildikten sonra, velilerden bilgilendirilmiş gönüllü onam formları ile onay alındı. Tüm restorasyonlar aynı hekim tarafından uygulandı. Aşınma değerleri, plak indeksi, veli memnuniyet puanlarının değerlendirilmesinde Mann Whitney-U testi, gingival indekslerin ve uygulama sürelerinin değerlendirilmesinde ise bağımsız örneklem t testi kullanıldı. Yapılan 6. ay kontrollerinde, tüm dişlerin sağlıklı olarak ağızda kaldığı ve dişlerde herhangi bir patolojiye rastlanmadığı gözlendi. Çalışma sonuçları incelendiğinde, zirkonyum kronların istatistiksel olarak daha fazla aşınmaya sebep olduğu ve zirkonyum kron uygulama sürelerinin anlamlı bir biçimde fazla olduğu tespit edildi. Veli memnuniyet düzeyleri değerlendirildiğinde, PÇK renk beğenilerinin zirkonyum krona göre anlamlı düzeyde düşük olduğu analiz sonuçlarında gözlemlendi (p0,05). Pedodonti alanında kullanımı giderek yaygınlaşmakta olan prefabrike zirkonyum kronlar, tedavi uygulama süresinin uzunluğu ve karşıt dişte daha fazla aşınmaya sebep olması gibi dezavantajlarının yanında, veli memnuniyeti ve estetik tatminin daha fazla olması gibi avantajlar da sunmaktadır. Bu özellikler nedeniyle, tedavi için kullanılacak kron çeşidi seçilirken, hastanın kooperasyonu, veli ve hastanın estetik açıdan beklentileri göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Caries are a common problem for primary teeth. The method of covering all the teeth surfaces with crowns has been used very frequently as an alternative to traditional restoration methods for the treatment of caries. The search for materials that provide a better appearance with aesthetic concerns initiated though stainless steel crowns were primarily used. One of the results of this search has been the introduction of zirconia crowns. The aim of this study is to conduct a clinical evaluation of pediatric prefabricated stainless steel crowns and zirconia crowns by clinically comparing them in terms of wear, gingival health and parental satisfaction. The study involves 37 children aged 5-9 who applied to the Department of Pediatric Dentistry of Necmettin Erbakan University Dentistry Faculty. 40 crowns as 20 zirconia and 20 stainless steel, were used for the treatment of patients in the study. The parents provided their approval through the informed consent forms after the participants and parents were informed about the treatments to be applied. The same dentist performed all the restorations. Mann Whitney-U test was used for the analyses of wear values, plaque index and satisfaction surveys while independent sample t test was used for the evaluation of gingival index and treatment duration. In the 6th month controls, it was seen that all the treated teeth were healthy and preserved, and no pathology was observed in the teeth. The results of the study showed that the level of wear in zirconia crowns was significant and the treatment duration was significantly more in zirconia crowns. When parent satisfaction was assessed, it was seen that the parents were significantly less satisfied with the colour of SSC in comparison to zirconia crowns (p0.05). Prefabricated zirconia crowns which has an increasingly larger use in the field of pediatric dentistry provide advantages such as parent satisfaction and aesthetic satisfaction as well as disadvantages such as longer duration of application and more wear in the antagonist teeth. Therefore, patient cooperation and expectations of parents and the patients should be taken into consideration when choosing the type of crown to be used in the treatment.