Artırılmış gerçeklik uygulamalarının ortaokul öğrencilerinin başarı ve motivasyonuna etkisi
The effects of augmented reality applications on the achievement and motivation levels of secondary school students
  1. Tez No: 637685
  2. Yazar: SEÇİL ÖZEREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN TOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, akademik başarı, motivasyon, Fen Bilimleri, teknoloji, Augmented reality, achievement, motivation, Science, technology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı; artırılmış gerçeklik materyali kullanımının ortaokul yedinci sınıf öğrencilerinin akademik başarıları ve motivasyonları üzerindeki etkisini ortaya koymak ve öğrencilerin artırılmış gerçeklik materyaline yönelik görüşlerini belirlemektedir. Bu amaçla Fen Bilimleri dersi“Hücre ve Hücre Bölünmeleri”ünitesine yönelik HücreAR adlı artırılmış gerçeklik materyali geliştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel desen araştırma yöntemi ve genel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubunu 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Beylikdüzü ve Başakşehir ilçelerinde bulunan iki özel okulun yedinci sınıflarında öğrenim görmekte olan 54 (27 deney grubu, 27 kontrol grubu) ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Sınıflar deney ve kontrol gruplarına rastgele atanmıştır. Araştırma süresince deney grubu öğrencileri normal ders materyallerine (ders kitapları, z-kitaplar, basılı materyaller, videolar, görseller… vb.) ilave olarak araştırmacı tarafından geliştirilen HücreAR artırılmış gerçeklik öğrenme materyalini kullanırken, kontrol grubundaki öğrenciler normal ders materyallerini kullanmıştır. Veri toplama araçları olarak akademik başarı testi, motivasyon ölçeği ve artırılmış gerçeklik materyaline yönelik görüş anketi kullanılmıştır. Verilerin analizinde, ilişkisiz örneklemeler için t-testi, ilişkili örneklemler için t-testi, tek faktörlü kovaryans analizi (ANCOVA) ve betimsel istatistik kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre artırılmış gerçeklik materyali kullanılan deney grubundaki öğrencilerin başarıları ve motivasyonları daha yüksektir. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin artırılmış gerçeklik materyaline yönelik görüşleri incelendiğinde; artırılmış gerçeklik materyalinin konuları öğrenmede yardımcı olduğu, soyut kavramları somutlaştırmayı kolaylaştırdığı ve yaparak yaşayarak öğrenme deneyimi sağladığı ortaya çıkmıştır. Ek olarak; artırılmış gerçeklik materyalinin ilgi çekici olduğu, öğrencilerin yaratıcılıklarını ve motivasyonlarını artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The research aim was to verify the effect on middle school 7th-grade students' achievement and motivation after using the augmented reality material in the lesson and defining those students' remarks about this material. Because of that, augmented reality material, which was named HucreAR, was developed for the subject“Cell and Cell Division”at Science Lesson. A quasi-experimental design research method in quantitative research methodology was used with a control group that has pre-test and post-test. The general survey model in quantitative research methodology was used as well. The working group contains 54 7th-grade students (27 students for the experiment group,27 students for the control group). They studied in the 2019-2020 school year at colleges located in Beylikduzu and Basaksehir Province. Classes were chosen randomly as a control or experimental group. When students in the experimental group used HucreAR augmented reality learning material, which was developed by the researcher in addition to ordinary lesson materials (Lesson Books, Enriched-Books, Printed Materials, Videos, Images, etc.), students in the control group used only ordinary lesson materials. Academic achievement tests, motivation scales, and surveys for augmented reality material were used as data collecting tools. T-test for relevant and irrelevant samplings, one-way analysis of covariance (ANCOVA), and descriptive statistics were used at data analysis. Regarding research results, students who have used augmented reality material in the experimental group were more successful than students in the control group. Similarly, those students' motivation was higher than others. When students' remarks in the experimental group were analyzed about augmented reality material, the material was observed that helpful documents to learn subjects, tools to improve making the abstract concept more concrete, and to learn from experience. Additionally, the material has also been observed that more exciting and enhances students' creativity and motivations.