دُرَر الأصداف الـمُنتقاة من سِلْك جَواهر الإِسَعاف لعليّ بن صلاح الدين بن علي الكوكبانيّ دراسة وتحقيق (من الورقة الأولى إلى الورقة السادسة والخمسين)
Ali b. Salâhuddîn b. Ali el-Kevkebânî'nin Duraru'l-Esdâfi'l-Muntekât min Silki Cevâhiri'l-İs'âf adlı eseri: Tahkik ve değerlendirme (1-56 sayfalar arası)
- Tez No: 637810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSİ ÜNVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir Şevâhidi, Tefsir, el-İs'âf, İbn Atâullah, Duraru'l-Esdafi'l-Muntekât, el-Kevkebânî, Alshawahed Alsheria, Explanation, Alisaf, bn ataellah, Dorar alasdaf almontakat, Alkawkabani
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 546
Özet
“Şiir şevâhidinin şerhi ve manası”konusundaki telifler Arap ve İslam mirasımızda önemli bir yere sahiptir ve edebiyatın önemli bir yekûnünü oluşturmaktadır. Bu önemi dil ve nahivdeki özgünlüğünden kazanmıştır. Zemahşerî ve Beydavî tefsir kitaplarında dil, nahiv, belagat, edebî ve tarihsel amaçlar için şiir şevâhidini kullanmışlardır. Bu nedenle İbn Atâullah el-Mevsilî (h.1007\m.1598) el-İs'âf bişerhi Şevâhidi'l-Kâdî ve'l-Keşşâf adlı kitabında en iyi şekilde şerh etmiştir. Ama bu kitabın büyüklüğü ve bahsedilen şiirler ve şairleri detaylı bir şekilde anlatımından dolayı Ali bin Selahaddin el-Kevkebânî (h.1191/m.1777) Duraru'l-Esdafi'l-Muntekât min Silki Cevâhiri'l- İs'âf adlı kitabında söz konusu çalışmayı özetlemiş ve daha basit ve anlaşılır bir hale getirmiştir. Duraru'l-Esdafi'l-Muntekât adlı kitap el-İs'âf bişerhi Şevâhidi'l- Kâdî ve'l-Keşşâf çalışmasını bazı yönlerinde tamamlaması, konuyu ihlal etmeden ve sıkıcı olmadan özetlemesi söz konusu eserin tahkik edilmesini önemli hale getirmiştir. el-Kevkebânî'nin kişiliği, seçkinliği, tezhibi, tashihi bu kitapta yansımıştır. Bu tezde yazara ait tek nüsha tahkik edilmiştir. Bu tez araştırma ve tahkik olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Tahkik söz konusu kitabın başlangıcından elli altıncı sayfasına kadardır. İlgili kısımlar da Fâtiha ve Bakara sürelerine ilişkin delilleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
The composition of 'Sharh Alshawahed Alsheria' is a breakthrough in our Islamic, Arabic culture, and its significance is based on that poetry is a chronicle of the Arab and is a reliable source while dealing with the language and its linguistics. When Alzamakhshari and Albaidawi ,in their explanations, excessively used poetic lines for lingual,analytical, rhetorical , literary , and historical purposes, Ibn ataellah almawsili's (1007AD/1598BC) explained them in his book "elisafbisharh shawahid alkadi Wal kashaf , but its huge size and the plenty of poetic selections and poets biographies led Ali bn Saladeddin AL kawkabani (1191AD/1777CE) to summarizing and resetting it with a book titled ' Dorar alasdaf almontakat MN silk jawaher alisaf to make it available to everyone . This summary is highly valued because it completes 'Alisaf' in some points and reduces its content to two-thirds without disturbing its subjects. We can clearly diagnose Alkawkabani's character by selection, correction, concision, and fulfilling. Moreover, it was his own project on the author's sole edition. This project is divided in two main sections: first, study and book realization. This revision dealt only with the first third of the book from the beginning to the page 56 involving the occasions of Alfatiha and Albakara.