Şuhut Kayabelen köyü halk kültüründe müzik pratikleri
Şuhut Kayabelen village's music practices in folk culture
- Tez No: 637850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞHAN ADAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
- Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar, Şuhut, Kayabelen köyü, halk kültürü, Türk Halk Müziği, Afyonkarahisar, Şuhut, Kayabelen village, folk culture, Turkish Folk Music
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Afyonkarahisar ili, Şuhut ilçesine bağlı Kayabelen köyünde gerçekleştirilen bu alan araştırması halk kültürü içerisinde varlığını sürdüren yerel ve inanç bağlamlı geleneksel türleri içermektedir. Kayabelen köyü özelinde sözlü müziğin kültürel yapı ve sosyal hayat içerisinde ki yeri ayrıca geçmişte bu konu ile ilgili kapsamlı bir araştırmanın olmayışı da bu çalışmanın yapılması için zemin hazırlamıştır. Yörede yapılan bu çalışma, alan araştırmaları içerisinde kullanılan derleme yöntem ve tekniklerinden yararlanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sürecinde konuya yönelik kaynak taraması yapılmış ve örneklem grubu ile kişisel görüşmeler sonucu bilgiler genişletilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda yöreden elde edilen sözlü, görsel ve yazılı veriler doğrultusunda yöreye ait geleneksel müzik örnekleri tespit edilmiştir. Tespit edilen bu örnekler nota ve yazılı metinlere dönüştürülmüş, sözel- müzikal analizleri yapılmıştır. Çalışma kapsamında işlenen verilerin sonuçlarına ilişkin bilgilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This field study conducted in Kayabelen village of Şuhut district of Afyonkarahisar province includes local and faith-based traditional species that exist in folk culture. The place of oral music in the cultural structure and social life in particular for Kayabelen village and the absence of a comprehensive research on this subject in the past has also prepared the ground for this study. This study conducted in the region has been carried out by making use of the compilation methods and techniques used in field research. During the research process, a literature review was conducted and the information was tried to be expanded as a result of personal interviews with the sample group. In this context, in accordance with the verbal, visual and written data obtained from the region, traditional music samples of the region were determined. These determined samples were converted into notes and written texts, and verbal-musical analyzes were made. Information on the results of the processed data is included in the study.