Stratejik insan kaynakları yönetiminde eşit davranma ilkesi: 2019 sonrası iş ilanlarında ayrımcılık boyutları üzerine bir araştırma
Strategic human resources management perspective equal behavior theory: After 2019 on discrimination dimensions in job advertisements a research
- Tez No: 637892
 - Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL İYEM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
 - Anahtar Kelimeler: Strategic Human Resources Management, Equity Theory, Discrimination, Job Boards, Recruitment Process
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalışmanın temel amacı, stratejik insan kaynakları yönetimi bakış açısıyla insan kaynakları yöneticileri ve insan kaynakları uzmanları için yayınlanan iş ilanlarının incelenerek, işe alım sürecinde ve çalışma hayatında eşitsizliğin ve ayrımcılığın olup olmadığının araştırılmasıdır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde araştırılacak konu doğrultusunda öncelikle eşit davranma ilkesinin temelini oluşturan ''eşitlik'' kavramı, sonrasında ''eşitlik ilkesi'' ve bu ilkenin çalışma hayatına yansımasıyla birlikte ortaya çıkan ''eşit davranma ilkesi'' açıklanmıştır. Eşit davranma ilkesinin uluslararası boyuttaki hukuki dayanaklarına yer verilmiştir. Eşit davranma ilkesinin ihlal edilmesiyle birlikte ortaya çıkan ayrımcılık kavramı üzerinde durulmuştur. Çalışma hayatına yansımaları ve eşit davranma ilkesi ile aralarındaki bağlantı incelenmiştir. İkinci bölümde, ayrımcılık ve eşitlik kavramları, stratejik insan kaynakları yönetimi bakış açısıyla incelenmiştir. İşe alım sürecinin ilk basamağını oluşturan iş ilanlarına ve iş ilanlarında ayrımcılık konusuna yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise araştırma modeline, değişkenlerine, yöntemine, elde edilen verilerin analizine ve bulgularına yer verilmiştir. Sonuç olarak, iş ilanları hazırlanırken işin gerekleriyle ilişkisi olan ifadelerin kullanılarak bu kriterlere yer verilmesi gerekmektedir. Sadece işin gerektirdiği niteliklerin adaydan istenmesi bu şekilde doğru kişilere ulaşılmaya çalışılması, dikkat edilmesi gereken durumlar olarak ortaya çıkmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Eşit Davranma İlkesi, Ayrımcılık, İş İlanları, İşe Alım Süreci.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is, by strategic human resources management perspective, determining possible violation points of equity theory in Turkey for human resources departments by examining the recruitment processes of top-level skilled managers (e.g senior human resources managers), and unskilled managers. This research consists of three parts. In the first part, the concept of equality, which forms the basis of the principle of equal behavior and then the principle of equal behavior, which is formed with the reflection of the principle of equality on working life, are explained. The international legal grounds of the equality behavior principle are included. The concept of discrimination that emerged with the violation of the equal behavior principle was emphasized and their reflections on working life and the relationship between them as well as the principle of equal behavior were examined. In the second part, the concept of discrimination and equality are examined from the perspective of strategic human resources management and the job advertisements that constitute the first step of the recruitment process and the subject of discrimination in the job advertisements are included. In the third section, the research model, variables, method, analysis of the data obtained and findings are included. Consequently, while preparing job postings, it is revealed that only if the criteria that are directly related to the job requirements are used that only the qualities required by the job are requested from the candidate, then that the right people can be reached.