The effect of group counseling program for siblings of atypical children on their anxiety levels
Farklı gelişen çocukların kardeşlerine yönelik grupla psikolojik danışma programının kaygı düzeylerine etkileri
  1. Tez No: 637891
  2. Yazar: ONUR GÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKE KIRIKKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Farklı Gelişen Çocuk, Sürekli Kaygı, Farklı Gelişen Çocuğun Kardeşleri, Children with Dissability, Trait Anxiety, Siblings of Atypical Children
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmanın amacı farklı gelişen çocukların kardeşlerinin anksiyete seviyesi üzerinde araştırmacı tarafından geliştirilen grupla psikolojik danışma programının etkisini incelemektir. Araştırma, 2018 ve 2020 yılları arasında Metin Sabancı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yürütülmüştür. Bu çalışmaya farklı engellilik gruplarına ait yirmi farklı gelişen çocuğun kardeşi katılmıştır. Beş erkek ve beş kız deney grubuna dâhil edilmiş ve aynı işlemler kontrol grubu için de yapılmıştır. Katılımcıların yaş aralığı 8 ile 11 arasında belirlenmiştir. Araştırmacı tarafından geliştirilen grupla psikolojik danışmanlık programı altı hafta sürmektedir ve her seans bir saat sürmüştür. Grupla psikolojik danışmanlık programına deney grubundaki katılımcılar dahil edilmiş, kontrol grubundaki katılımcılara herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Araştırmanın deseni ön test, son test ve kontrol grubu ile birlikte yarı deneysel araştırmadır. 1988 yılında Spence tarafından geliştirilen ve 2017 yılında Direktör ve Serin tarafından Türkçe'ye uyarlanan Spence Çocuk Anksiyetesi Ölçeği, katılımcıların grup sürecinden önceki ve sonraki kaygı puanlarını ölçmek için kullanılmıştır. Toplanan verileri analiz etmek için araştırmacı tarafından Wilcoxon Signed Rank ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. Analiz sürecinin sonunda geliştirilen altı haftalık grupla psikolojik danışma programının farklı gelişen çocukların kardeşlerinin kaygı düzeyleri üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Bu sürecin sonunda katılımcıların kaygı puanında azalma gözlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen bulgular güncel araştırmalara ve mevcut literatüre göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was examining the impact of group counseling program ob siblings of atypical children's anxiety level. This research was conducted in Metin Sabanci Special Education and Rehabilitation Center between 2018 and 2020. Twenty siblings of atypical children in different dissability groups were participated in this study. Five boy and five girl were included experimental group and the same was done for the control group. The age range of participants were determined from 8 to 11. The group counseling program that was developed by research longed six-week and each sessions were one hour length. This group counseling program were applied to the participants in experimental group while there is no application for participants in control group. The design of this research was quasi-experimental research with pre-test and post-test and control group. Spence Children Anxiety Scale that was developed by Spence in 1988 and adapted by Direktör and Serin in 2017 was used to measure participants' anxiety score before and after the group process. To analyze the collected data, Wilcoxon Signed Rank and Mann-Whitney U tests were used by researcher. At the end of the analyzing process, it was found that the six-week group counseling program was developed by researcher was effective on siblings of atypical children's anxiety level. Reduction was observed in participants' anxiety score at the end of this process. The findings obtained in this study were evaluated according to the current researches and extant literature.