LCL filtreli üç fazlı eviricinin tasarımı
Design of LCL filtered for three-phase inverter
- Tez No: 637975
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Enerji ihtiyacının artması ile birlikte güneş panelleri, rüzgâr türbinleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına talep artmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjiler dönüşüme ve düzenlemeye ihtiyaç duymaktadır. Yarıiletken elemanların anahtarlanmaları ile dönüşümü gerçekleştirilen enerji temiz bir enerji olmayacağından çeşitli filtreleme yöntemleri kullanılarak temiz bir enerji haline getirilmeye çalışılmalıdır.Eviriciler girişte verilen Doğru Akım (DA) kaynak enerjisini çıkışta Alternatif Akım (AA) kaynak enerjisine dönüştürmektedir. Evirici sistemleri, akım kaynaklı ve gerilim kaynaklı gibi gruplara ayrılmaktadır. Çalışmamızda gerilim kaynaklı evirici tercih edilmiştir.Evirici modellerinde kullanılan yarıiletken elemanların anahtarlama işlemleri için sinüsoidal darbe genişlik modülasyonu (SDGM) ve uzay vektör darbe genişlik modülasyonu (UVDGM) gibi farklı darbe genişlik modülasyonu teknikleri bulunmaktadır. Benzetim çalışması yapıldıktan sonra tasarımı gerçekleştirilen deney düzeneğimizde, SDGM tekniği Delfino TMS320F28335 DSP ile üretilerek yapılmıştır.Üç fazlı evirici düzeneğinin çıkışında üretilen sinüsoidal akım ve gerilim sinyalleri temiz bir AA forma sahip olmadığından dolayı gerilim düşümleri, verimsiz motor çalışmaları gibi sorunlara sebep olmaktadır. Bu sorunları ortadan kaldırmak ve AA kaynak enerjsinin kalitesi ile verimini artırmak amacıyla aktif ve pasif filtre gibi filtreler kullanılmaktadır. Evirici çıkışında oluşacak harmoniklerin bastırılması ve sınırlamaların aşılmasını engellemek amacıyla eviricilerin çıkışında L, LC, LCL, LLCL gibi pasif filtre düzenekleri kullanılmaktadır. Bu çalışmanın temelinde yer alan filtreleme yöntemlerinden olan LCL filtreleme yöntemi, üç fazlı evirici topolojisi için hedeflenmiştir. Böylece eviricinin sebep olduğu harmonikler azaltılarak, IEEE 519 standartında belirlenen harmonik bozulma değerlerinin altında üç fazlı akım ve gerilim üretilecektir.
Özet (Çeviri)
The demand for renewable energy sources such as solar panels and wind turbines is increasing as energy use increases. Energy obtained from renewable energy sources needs convert and regulate to more proper form. By the use of semiconductor elements, harmonic-containing electrical quantities are obtained by using various filtering methods to obtain clean AC signals. The inverters convert the supplied DC source energy into the AC source energy at the output. Inverter systems are divided into two groups as current source and voltage source. In our study, voltage sourced inverter is preferred because it is widely used. Different pulse width modulation methods such as sinusoidal pulse width modulation (SPWM) and space vector pulse width modulation (SVPWM) are available for the switching operations of the semiconductor elements used. After the simulation study was completed, it was produced and implemented by Delfino TMS320F28335 DSP using SPWM technique. As the output current and voltage signals of the three-phase inverter do not have a clean AC structure, they cause problems such as voltage drops, inefficient motor operation. To eliminate these problems, filters such as active and passive filters are used to improve the quality and efficiency of the AA source energy. Passive filter devices such as L, LC, LCL, LLCL are used at the output of the inverters to suppress the harmonics that will occur at the inverter output and to stay between the specified limits. In this study, LCL filtration method which is one of the filtering methods is aimed for three phase inverter topology. Thus, the harmonics caused by the inverters will be reduced and the three-phase current and voltage will be produced below the harmonic distortion values specified in the IEEE 519 standard.
Benzer Tezler
- Üç fazlı Darbe Genişlik Ayarlı (DGA) LCL filtreli yükseltici tip doğrultucunun kontrolü
Control of Pulse Width Modulated (PWM) LCL filter based three phase boost rectifier
ERDAL ŞEHİRLİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiKocaeli ÜniversitesiElektrik Eğitimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. MERAL ALTINAY
- Compensation of current harmonics in single phase grid connected inverters with deadtime under distorted grid voltage
Tek fazlı şebeke bağlantılı inverterlerde ölü zaman ve gürültülü şebeke gerilimi altında akım harmoniklerinin kompanzasyonu
BARIŞ TEKİN
Yüksek Lisans
İngilizce
2022
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiElektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ YILDIRIM
- 1.5 MW güç kapasiteli seyrek matrix dönüştürücü tabanlı rüzgar enerjisi dönüşüm sisteminin modellemesi ve denetimi
Modeling and control of 1.5 MW rated sparse matrix converter based wind energy conversion system
WALEED KHALID ABDULRAZZAQ ABDULRAZZAQ
Yüksek Lisans
İngilizce
2021
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiGaziantep ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AHMET METE VURAL
- Design and power quality improvement of a grid connected hybrid PV system
Şebeke bağlantılı hibrit fotovoltaik bir sistemin tasarımı ve güç kalitesinin iyileştirilmesi
BATUHAN GÜZEY
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiÇukurova ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AHMET TEKE
- Investigation and analysis of switching ripple filters for three-phase four-wire Shunt Active Power Filter
Üç faz dört tel paralel aktif filtre için anahtarlama dalgacık süzgeçlerinin incelenmesi ve analizi
MEHMET BÜYÜK
Yüksek Lisans
İngilizce
2015
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiÇukurova ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEHMET TÜMAY