Hodgkin hastalığının radyoterapisinde standart ve alan-içi-alan yelek tekniğinin insan benzeri fantomda dozimetrik yöntemle araştırması
Research the standard and 'field-in-field mantle' technique to radiotherapy of hodgkin's disease in human-like phantom by dosimetric method
- Tez No: 638076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NINA TUNÇEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Physics and Physics Engineering, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Alan-İçi-Alan Tekniği, Film Dozimetri, Hodgkin Lenfoma, İnsan Benzeri Fantom, Yelek (Mantle) Alan Radyoterapisi, Field-In-Field Technique, Film Dosimetry, Hodgkin Lymphoma, Human-Like Phantom, Mantle Field Radiotherapy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Hodgkin hastalığının RT'sinde standart (3B-KRT) ve Alan-içi Alan (FIF) yelek tekniğinin insan benzeri fantomda dozimetrik yöntemle araştırılması amaçlanmaktadır. Standart ve FIF tekniğiyle RT planları oluşturup, insan benzeri fantomda elde edilen verilerin hedeflenen hacim dozunun HI ve CI parametrelerine ve in-vivo dozimetrik verilere dayalı karşılaştırmasını yapmak ve iki teknikle oluşturulmuş tedavi planlarının arasından en uygun olanı tesbit etmektir. Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı'nda daha önce GE Light Speed RT Bilgisayarlı Tomografi Cihazı ile görüntülemesi yapılarak Alderson marka meme yapısı bulunan insan benzeri fantomun aksiyel BT kesit görüntüleri kullanıldı. Elde edilen BT görüntüleri üzerine CTV ve OAR'ların konturlaması yapıldı. Elekta marka Synergy Platform model Lineer Hızlandırıcı Cihazı'nın 6 ve/veya 10 MV enerjili foton demetlerinin verileri kullanılarak Monaco TPS'nde insan benzeri fantom için 3B-KRT ve FIF tekniğiyle toplam 6 farklı Yelek alanı tedavi planı oluşturuldu. Planların tedavi dozunun kalite kontrolü için iyon odasıyla noktasal mutlak dozu ve MatriXX ile iki boyutlu doz dağılımları incelendi. Fantomun 14-15. kesiti yanı sıra sağ ve sol meme dokusu üzerinde Gafkromik filmler yerleştirilerek tedavi ışınlaması yapılıp, doz ve doz dağılımlarının değerlendirmesi yapıldı. Bulgular: Standart ve FIF planlama teknikleri uygulandığında FIF tekniği genel olarak PTV'ye daha homojen bir doz dağılımı sağladı. Ancak hazırlanan 6 farklı plan arasında en uygunu olan AP/PA (6 MV) planında toplam tedavi dozu noktasal olarak sağ ve sol meme için yaklaşık 18 ve 50 Gy olarak ölçüldü. Sonuç: Hodgkin hastalığının radyoterapi'sinde FIF tekniğinin AP/PA (6 MV) planını hazırlanmış 6 farklı plan arasında daha uygulanabilir olmasının yanı sıra tüm planlarda meme dokusunda risk oluşturacak toplam tedavi dozları oluşturduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: The standard (3D-CRT) and Field-In-Field (FIF) Mantle technique in RT of Hodgkin's disease was investigated in human-like phantom by dosimetric method. To RT plans with standard and FIF technique were created, the data obtained in human-like phantom based on the target volume dose, HI and CI parameters and in-vivo dosimetric data were compared and the most appropriate treatment plan created by these two techniques was determined. Method: In Department of Radiation Oncology, Akdeniz University Medical Faculty Hospital the images of axial CT scan of the Alderson brand human-like phantom with breast structure were obtained by GE Light Speed RT Computed Tomography Device. CTV and OARs were contoured on these CT images. Using the data of 6 and/or 10 MV energy photon beams of the Elekta Synergy Platform Linear Accelerator Device, totally 6 different treatment plan using 3D-CRT and FIF technique were created for the human-like phantom in the Monaco TPS. For the quality control of the treatment plans, the point absolute dose and the two-dimensional dose distributions were examined with ion chamber and MatriXX respectively. The Gafchromic films that placed between 14-15th section of the phantom and additionally fixed on the right and left breast tissue and then the treatment plans irradiaton were performed and the dose and dose distributions were evaluated. Results: The FIF technique generally provided a more homogeneous dose distribution in PTV when Standard and FIF planning techniques were applied in. However, in the AP / PA (6 MV) plan, which is the most suitable among the 6 different plans, the total treatment dose was measured as approximately 18 to 50 Gy for the right and left breast, respectively. Conclusion: In the radiotherapy of Hodgkin's disease, the FIF technique with the AP / PA (6 MV) could be applied among the other 6 different plans, while it constitutes a risk in the breast tissue regarding to the total treatment doses in all plans.