Deleuze felsefesinde kurucu özne eleştirisinden herhangi öznelliğe
From the criticism of constitutive subject to whatever subjectivities in Deleuze philosophy
- Tez No: 638168
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİME GÜNEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Philosophy, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Herhangi öznellik, Dogmatik düşünce imgesi, Moleküler devrim, Yeni toplumsal hareketler, Göçebe dağılım, Whatever subjectivities, The image of dogmatic thought, Molecular revolution, New social movements, Nomadic Distribution
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışmanın amacı, post-yapısalcı kuramın önemli düşünürlerinden Deleuze ve Guattari'de kurucu özne fikrinin işlevsizleştirilmesinin nasıl olduğunu göstererek 21. yüzyılın toplumsal hareketlerini“herhangi öznellikler”kavramsallaştırması üzerinden ele almaktır. Bunun anlamı, yeni toplumsal hareketlerin öznellik üretimindeki dönüşümlerini öznesiz bir öznellik üretimi perspektifinden ele almaya dairdir. Ana-akım sosyolojide“süreklilik”ve“kopuş”teorileriyle açığa çıkan yeni toplumsal hareketler literatürüyse Durkheimcı mirası gereği bu hareketleri birey-toplum ikiliğine indirgemektedir. Bunun sebebi ulus, halk, toplum, sınıf gibi kavramları“bölüşüm içeren bir dağılım”olarak çalıştırmasında gizlidir. Bu çalışmada ise Deleuze ve Guattari'nin moleküler devrim düzlemine yerleştirilen yeni toplumsal hareketlerin öznellik üretimleri, birey öncesi tekilliklerin ve kişisel olmayan bireyleşmelerin içinden açık bir alanda kendini dağıtan“göçebe dağılım”olarak ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to discuss the social movements of the 21st century through the conceptualization of“whatever subjectivities”by showing how the idea of the constitutive subject was disfunctioned in Deleuze and Guattari, one of the important thinkers of post-structuralist theory. This means that it is about considering the transformations of new social movements in the production of subjectivity from the perspective of a production of subjectivity without subject. The literature of new social movements that emerged with the theories of“continuity”and“break”in mainstream sociology reduces these movements to the dichotomy of individual-society, due to the Durkheimian legacy. This is because it utilizes concepts such as nation, people, class or society as a“distribution that involves sharing”. For the thesis, it is necessary to assert the production of subjectivity in the context of the molecular revolution as“nomadic distribution”that self-spreading from the pre-individual singularities and impersonal individuation in an open space.