Ceza muhakemesi hukukunda soruşturma izni
Investigation permit in criminal procedure law
- Tez No: 638172
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÜZÜLMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza muhakemesi, özel muhakeme usulü, kamu görevlisi, görev sebebiyle işlenen suç, soruşturma izni, izin vermeye yetkili merci, ön inceleme, itiraz, Criminal procedure, private investigation procedure, public official, duty crime, investigation permit, authority to give permission, preliminary examination, objection
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 270
Özet
Bu çalışmanın amacı, kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlarda yapılacak soruşturmanın kapsam ve şartlarının ceza muhakemesi hukuku ve buna hakim olan ilkeler bakımından ayrıntılı olarak ortaya konulmasıdır. Temel düzenleme, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun olmakla birlikte; kamu görevlileri bakımından genel kurallardan ayrılmayı gerektirecek nitelikte özel hükümlere kanun koyucu tarafından çok çeşitli düzenlemelerde yer verilmiştir. Konunun kapsamını sınırlandırmak amacıyla esas olarak 4483 sayılı Kanun ele alınmış, diğer kanunlardaki düzenlemeler ise kişi ve konu bakımından tasnif edilerek çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma, üç ana bölümden oluşmaktadır. Kamu Görevlilerinin Yargılanması başlıklı birinci bölümde, kamu görevlisi kavramı etrafında genel açıklamalara yer verilmiş, kamu görevlilerinin özel soruşturma usulüne tabi tutulması hakkındaki görüşler aktarılarak uygulanan sistemler tanıtılmış ve kamu görevlilerinin yargılanması konusunda tarihi gelişim süreci Türk hukuku ve mukayeseli hukuk bakımından incelenmiştir. 4483 Sayılı Kanuna Göre Soruşturma İzni başlıklı ikinci bölümde, Kanun kapsamındaki kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlarda soruşturma usulü ceza muhakemesi hukuku mantığı içerisinde ayrıntılarıyla değerlendirilmiştir. Özel Soruşturma Usulleri başlıklı üçüncü ve son bölümde ise Kanun'un istisnasını oluşturan özel soruşturma usullerine kişi ve konu bakımından sınırlandırılarak yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the scope and conditions of the investigation to be carried out for crimes committed by public officials in terms of criminal procedure law and principles. The basic regulation is the Law on the Prosecution of Civil Servants and Other Public Officials No. 4483. Special regulations that require separation from general rules for public officials are included in a wide variety of laws by the legislator. In order to limit the scope of the subject, Law No. 4483 has been considered, while the regulations in other laws have been classified in terms of person and subject and included in the study. The study consists of three main sections. In the first part titled Public Prosecution, general explanations about the concept of public official have been given, the systems applied by transferring opinions about the private investigation procedure of public officials have been introduced and the historical development process has been examined in terms of Turkish law and comparative law. In the second section titled Investigation Permit According to Law No. 4483, the investigation procedure for crimes committed by public officials is evaluated in detail within the logic of criminal procedure law. In the third and last section titled Private Investigation Procedures, the private investigation procedures, which constitute the exception of Law No. 4483, are limited in terms of person and subject.