E-gümrük hizmetlerinin ve yazılımlarının kalitesinin belirlenmesine yönelik bir uygulama
An application of determining the quality of e-customs services and e-customs softwares
- Tez No: 638171
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR YAŞAR SAATÇIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-Devlet, E- Gümrük, Hizmet Kalitesi, Yazılım Kalitesi, E-Government, E-Customs, Service Quality, Software Quality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojileri bireylerin ve örgütlerin yaşamını kolaylaştırmaya devam etmektedir. Elektronik devlet hizmetleri teknolojisi, devletlerin hizmetlerini vatandaşlara, kamu kurumlarına ve özel sektör kuruluşlarına sunabilme amacı ile yararlandığı bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Elektronik devlet hizmetlerinden biri olan e-gümrük hizmetleri devletlerin ekonomileri için en önemli faaliyetlerden biri olan dış ticaret işlemlerinde kullanılmaktadır ve e-gümrük yazılımları da e-gümrük hizmetleri uygulamalarına veri girişi amacı ile geliştirilmiş yazılımlardır. Çalışmanın amacı Türkiye'deki e-gümrük hizmetlerinin ve e-gümrük yazılımlarının kalitesini ölçmektir. Çalışmada öncelikle e-devlet kavramı, e-devlet hizmetlerinin temel unsurları ve amaçları tartışılmış, dünyada ve Türkiye'de e- devlet uygulamaları açıklanarak çalışmanın konusunu teşkil eden e- gümrük hizmetleri ve uygulamalarının gelişimi ile dünyada ve Türkiye'de modernizasyon çalışmaları incelenmiştir. Ayrıca hizmet kalitesi kavramı değerlendirilmiş, uygulamaların elektronik ortamda hizmet vermeleri nedeniyle, yazılım kalitesi konusu da incelenmiştir. Son olarak, e-gümrük hizmetleri ve e-gümrük yazılımlarının kalite beklenti ve performansını; ana kullanıcı olan gümrük müşavirliği şirketleri perspektifinde ölçen bir anket çalışması yapılarak araştırma ile ilgili sonuç ve öneriler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Information and communication technologies continue to make life easier for individuals and organizations. Electronic government services technology emerges as a tool that states use to offer their services to citizens, public institutions and private sector organizations. E-customs as an e-goverment service is used in foreign trade operations which is one of the most important activities for all states and e-customs softwares are developed for data entry to e-customs infrastructure. The purpose of the study is to measure the quality of e-customs services and e-customs softwares in Turkey. In the study, primarily the concept of e-government, basic elements and purposes of e- government services will be discussed and e-government applications in the world and in Turkey will be explained. Developments and the issues that constitute the e-customs services and applications and modernization efforts in the world and in Turkey will be examined. In addition, the concept of service quality will be evaluated and software quality will be examined as application to provide electronic services. Finally, a survey study measuring the quality expectations and performance of e-customs services and e-customs softwares in the eyes of the main users; customs consultancy companies will be conducted and the results also suggestions related to the research will be revealed.