Yerli halkın boş zaman değerlendirmesinde kültürün yerinin belirlenmesi
Determining the place of culture in the local people's leisure activities: The case of Eskişehir
  1. Tez No: 638197
  2. Yazar: SEDA ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞIL HALE ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, boş zaman değerlendirme, yerli halk, Eskişehir, Culture, recreation, local people, Eskişehir
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Eskişehir'in sahip olduğu kültürel değerlerin yerli halkın boş zaman faaliyetlerine katılımını nasıl şekillendirdiğini ortaya koymaktır. Çalışma, 2020 yılının Haziran-Temmuz aylarında Eskişehir'de yaşayan ve boş zaman faaliyetlerine katılan 27 yerli halk ile yüz yüze görüşmeler yapılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler, içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. İçerik analizi sonucunda altı ana tema ve 47 alt tema elde edilmiştir. Çalışma sonucunda Eskişehir'in en önemli kültürel değerinin hamam kültürü olduğu anlaşılmıştır. Hamam kültürünü kahvehane kültürü, Odunpazarı Evleri ve çibörek takip etmektedir. Elde edilen verilere göre Eskişehirli yerli halkın, boş zamanlarında en çok sosyal ve kültürel faaliyetlere katıldıkları saptanmıştır. Sosyal faaliyetler içinde yerli halk en çok arkadaşlarıyla buluşmakta ve onlarla zaman geçirmektedir. Yerli halk, kültürel faaliyet olarak ise en çok hamama gitmektedir. Dolayısıyla, Eskişehir'in sahip olduğu kültürel değerlerin yerli halkın boş zaman değerlendirme alışkanlıklarını birçok yönden etkilediği, halkın boş zaman değerlendirme faaliyetlerinde Eskişehir'in kültürüne özgü pek çok ögenin önemli ölçüde yansıması olduğu görülmüştür. Çalışma bulgularından hareketle alanyazına ve turizm ve rekreasyon işletmeleri ile yerli yönetimlere yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to reveal how the cultural values of Eskişehir shape the participation of local people in leisure activities. The study was carried out by making face to face interviews with 27 local people living in Eskişehir and participating in leisure activities in June-July 2020. The interviews were evaluated using the content analysis method. Six main themes and 47 sub-themes were obtained as a result of the content analysis. As a result of the study, it was understood that the most important cultural value of Eskişehir is the bath culture. The bath culture is followed by the coffeehouse culture, Odunpazarı Houses and çibörek. According to the data obtained, it was determined that the local people of Eskişehir mostly participated in social and cultural activities in their leisure time. As for social activities, local people mostly meet and spend time with their friends. The local people mostly go to the baths in terms of cultural activities. Therefore, it has been observed that the cultural values of Eskişehir affect the leisure time habits of the local people in many ways, and that many factors specific to Eskişehir's culture are significantly reflected in the leisure activities of the people. Based on the findings of the study, recommendations for the literature and for tourism and recreation enterprises and local administrations were presented.