Fasiyal sinir rejenerasyonunun monitorizasyonunda burun deliklerinin ve burun deviasyonunun kullanımı
Usage of the nostrils and nose deviations in monitorization of the facial nerve regerenartion
- Tez No: 638245
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT SARIKCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Fasiyal sinir, burun deliği, burun deviasyonu, facial nerve, nostril, nose deviation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Çalışmamızda burun deliklerinin hareketleri ve burun deviasyonunun fasiyal sinirin rejenerasyonunun monitorizasyonunda kullanılıp kullanılamayacağının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: 60 adet dişi sıçan çalışmamızda kullanılmış ve denekler randomize olarak dört gruba ayrılmıştır (Grup 1: Kontrol, Grup 2: Sham, Grup 3: primer tamir (+), Grup 4: primer tamir (-)). Burun deliklerinin hareketleri ve burun deviasyonunun video tabanlı hareket analizi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Burun deliklerinin kapatılabilme performanının Grup 1: Kontrol grubunda %86, Grup 2: Sham grubunda %87, Grup 3: primer tamir (+) grubunda %49, Grup 4: primer tamir (-) grubunda ise %7 oranında başarılabildiği tespit edilmiştir. Burun deviasyon açısının Grup 1: Kontrol grubunda 1,1 ± 0,9 derece, Grup 2: Sham grubunda 0,8 ± 0,6 derece, Grup 3: primer tamir (+) grubunda 14,1 ± 1,5 derece, Grup 4: primer tamir (-) grubunda ise 22,2 ± 1,6 derece olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda fasiyal sinirin rejenerasyon parametresi olarak bakıldığında burun deliklerinin ve burun ucunun deviasyonunun analizlerinin fasiyal sinirin rejenerasyonunun monitorizasyonunda kullanılabilecek parametreler olacağı düşüncesindeyiz. Ancak deneğin manipulasyonu sonucu oluşan stres faktörünün de minimize edilmesi veya kaldırılmasını sağlayacak yeni yöntemlerin yeni teknolojilerin yardımıyla geliştirilmesi ile fasiyal sinirin monitorizasyonunda daha doğru sonuçların alınabilmesine yardımcı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In te present study we aimed to determine if nostril width and nose deviation could be used in monitorization of the facial nerve regeneration. Method: A total number of 60 Wistar rats were used for this purpose and randomly divided into four groups (Group 1: Control, Group 2: Sham-operated, Group 3: primary repair (-), Group 4: primary repair (-)). Nostril width and nose deviation was evaluated by video-based motion analysis. Results: Performance of the nostril closure was measured as 86%, 87%, 49%, 7% in Group 1: Control, Group 2: Sham-operated, Group 3: primary repair (-), Group 4: primary repair (-), respectively. Nose deviation angle was measured as 1.1 ± 0.9, 0.8 ± 0.6, 14.1 ± 1.5, 22.2 ± 1.6 degrees in Group 1: Control, Group 2: Sham-operated, Group 3: primary repair (-), Group 4: primary repair (-), respectively. Conclusion: In the present study we think that nostril width and nose deviation could be used to monitorize the facial nerve regeneration. However, further analysis methods should be described with the help of the technological advances to minimize stress factors due to handling the animals. We think that facial nerve regeneration should be monitorized properly with the help of these new methods.