Sağlık okuryazarlığı düzeyinin gastrointestinal sistem kanserlerinde postoperatif komplikasyonlar üzerine etkisi
The effect of health literacy level on postoperativecomplications in gastrointestinal system cancers
- Tez No: 638281
- Danışmanlar: UZMAN BELKIZ AYLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: gastrointestinal kanserler, morbidite, mortalite, postoperatif komplikasyonlar, sağlık okuryazarlığı, gastrointestinal cancer, health literacy, morbidity, mortality, postoperative complications
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmada; kliniğimizde gastrointestinal sistem kanseri tanısı almış ve operasyon planlanan hastaların sağlık okuryazarlığı düzeyinin ölçülerek ameliyat sonrasında gerçekleşen komplikasyonlar ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Gereç – Yöntem: Hastanemiz genel cerrahi kliniğinde gerçekleştirilen gözlemsel prospektif çalışmamıza Temmuz 2019-Şubat 2020 tarihleri arasında toplam 73 hasta dahil edildi. Çalışma için etik kurul onayı alındı. Gastrointestinal sistem malignitesi tanısı olan ve elektif ameliyatı planlanmış hastalara ameliyat öncesinde çalışma ile ilgili onamlar alınarak SOYA-AB anketini doldurmaları sağlandı. Hastaların sosyodemografik özellikleri kayıt altına alındı. Ameliyat öncesi albümin, hemoglobin değerleri ile kan transfüzyonu ihtiyacına bakıldı. Unrezektabl kabul edilerek eksploratif ya da palyatif işlem uygulananlar çalışma dışına çıkarıldı. Kanser cerrahisi uygulanan hastalar ameliyat sonrası 2 ay süreyle takip edildi. Hastaların yatış süresi, komplikasyonlar, mortalite, tekrarlayan yatış ve ameliyat durumları kaydedildi. Bulgular: Hastaların %6,8'inde erken dönemde mortalite gerçekleşti. Mortalite gerçekleşen hastaların sağlık okuryazarlığı düzeyi mortalite gerçekleşmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulunmuştur. Hastaların %71,2'sinde ameliyat sonrası iki aylık dönemde komplikasyon gelişmezken %6,8 yara yeri enfeksiyonu, %4,1 operasyon lojunda abse/hematom, %4,1 kardiyak komplikasyonlar, %5,5 pnömoni, %8,2 anastomoz kaçağı gerçekleşti. Sağlık okuryazarlığı puanları ile abse/hematom hariç morbidite oluşması arasında istatistiksel bağlantı bulunmamıştır. Alt grup olan 'hastalıktan korunma' puanları tekrar yatış durumu olanlara kıyasla olmayanlarda daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Sağlık okuryazarlığı düzeyi azaldıkça gastrointestinal kanserli hastalarda ameliyat sonrası mortalite daha sık rastlanmakta olup hastaların sağlık okuryazarlığını artırmaya yönelik çalışmalar bu durumları engellemeye yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study; it was aimed to measure the level of health literacy of patients who were diagnosed with gatrointestinal system cancer and planned to operate in our clinic, and to search the relationship between health literacy and postoperative complications. Materials and Methods: A total of 73 patients were included in our observational prospective study performed at the general surgery clinic of our hospital between July 2019 and February 2020. Ethics committee approval for the study was obtained. Patients with a diagnosis of gastrointestinal system malignancy and scheduled for elective surgery were asked to fill out the HLA-EU questionnaire after obtaining consent for the study. Sociodemographic characteristics of the patients were recorded. Albumin, hemoglobin values and the need for blood transfusion before surgery was evaluated. Those who were considered unresectable and underwent explorative or palliative procedures were excluded from the study. Patients were followed up for 2 months after cancer surgery. The length of hospitalization, complications, mortality, recurrent hospitalization and operation were recorded. Results: Early mortality occurred in 6.8% of the patients. The health literacy level of patients with mortality was statistically significantly lower than those without mortality. While 71.2% of the patients did not develop complications in the postoperative two months period, 6.8% wound infection, 4.1% operation lobe abscess / hematoma, 4.1% postoperative cardiac complications, 5.5% pneumonia, 8,2%, anastomosis leaks occurred. No statistical correlation was found between health literacy scores and morbidity accept abscess/hematoma. The sub-group 'disease prevention' scores were found higher in patients who did not have readmission status compared to those without. Conclusion: As the level of health literacy decreases, postoperative mortality is more common in patients with gastrointestinal cancer, and studies to increase patients' health literacy will help prevent these situations.