Syrische flüchtlinge in den Deutschen und Türkischen überregionalen tageszeitungen
Alman ve Türk günlük ulusal gazetelerinde Suriyeli mülteciler - Syrian refugees in the German and Turkish daily national newspapers
- Tez No: 638316
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, Journalism, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Almanya, Göç, İçerik Analizi, Suriyeli Mülteciler, Türkiye, Content Analysis, Germany, Migration, Syrian Refugees, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: Almanca
- Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
2011'de başlayan ve halen devam eden Suriye'deki iç çatışma nedeniyle Türkiye ve Almanya`ya sığınan Suriyelilerle beraber“medya ve göç”araştırmalarının sayısında bir artış söz konusu olmuştur. Bu çalışmada; Türk ve Alman ulusal gazetelerinde Suriyeli mültecilerin basında nasıl ve hangi konular bağlamında temsil edildiğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında araştırma nesnesi olarak Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Cumhuriyet ve Sabah gazeteleri seçilmiştir. Araştırmaya ilişkin veriler, Sabah gazetesi hariç, gazetelerin internet arşivlerini kullanılarak, Ağustos 2015 ile Aralık 2015 arasında“Suriyeli Mülteciler”kavramının taratılması ile elde edilmiştir. Suriyeli mültecilerin temsil biçimi haber değeri teorisi bağlamında niceliksel ve niteliksel içerik analiz yöntemiyle incelenmiş ve ülke bazında karşılaştırılmıştır. Çalışma kapsamında yapılan araştırmada, Alman ulusal gazetelerin Suriyeli mültecileri çoğunlukla olumlu ve çelişkili, Türk ulusal gazetelerin ise olumlu yönde temsil ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca Türk ulusal gazetelerinin ağırlıklı olarak duygu faktörünü kullanarak Suriyeli mültecilere ilişkin haber ürettiğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte temsilin Türk gazetelerinde insancıl konular, Alman gazetelerinde ise siyasi konular bağlamında gerçekleştiği bulgusuna ulaşılmıştır. Bu çalışmanın önemi, güncel mülteci meselesinin her iki ülkeyi siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel anlamda etkilediği gerçeğinden dolayı medyada, özellikle de ulusal gazetelerde yer alan temsillerin halk arasında mültecilere yönelik görüşleri ve davranışları etkilemesidir. Bunun yanı sıra hem Alman hem de Türk literatüründe bu konuya ilişkin ağırlıklı olarak“single country”çalışmaların yer aldığı tespit edilmiştir. Bu nedenle sınır ötesi çalışmaların eksikliği dikkate alınarak bu tezin bu alandaki boşluğu doldurmada bir katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to ongoing internal conflict that started in 2011 in Syria, Syrians have taken refuge in Turkey and Germany resulting in an increase in the number of researches of ''Media and migration''. This study aims to determine how and in what context Syrian refugees are represented in the Turkish and German national newspapers. For the scope of the study, Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Cumhuriyet and Sabah newspapers were chosen as research objects. The data related to the research was obtained by searching the term“Syrian Refugees”between August 2015 and December 2015, using the internet archives of newspapers, except for Sabah newspaper. The representation of Syrian refugees was analyzed in terms of news value theory by quantitative and qualitative content analysis method and compared on a country basis. In the research carried out within the scope of the study, the German national newspapers represent Syrian refugees predominantly positive and ambivalent while the representation in Turkish national newspapers tends to be positive. Furthermore, Turkish newspapers reported the news from a humanitarian perspective with humanitarian themes by using the emotional factor whereas the German newspapers presented a German perspective with political themes. The importance of the study is due to the fact that the current refugee issue affects both countries politically, economically, socially and culturally and the representation in the media, especially in national newspapers, affect the views and attitudes towards refugees among the public. In both German and Turkish literature, there are mostly single country studies on this topic. Therefore, considering the lack of cross-border studies, this thesis is intended to make an important contribution in filling the gap in this field.