Berichterstattungen über Syrische flüchtlinge in zwei ausgewählten Deutschen tageszeitungen: Ein modellvorschlag zur förderung der interkulturellen kompetenz von journalisten
News about Syrian refugees in two selected newspapers: A model proposal for the development of intercultural competence of journalists - Seçilen iki Alman gazetesinde Suriyeli mültecilerle ilgili yapılan haberler: Gazetecilerin kültürlerarası yetkinliğinin geliştirilmesine dair bir model önerisi
- Tez No: 638315
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: gazete haberleri, gazetecilik, gazetecilik kalite kriterleri, kültürel bağlılık, kültürlerarası yetkinlik, Suriyeli mülteciler, cultural commitment, intercultural competence, journalism, journalistic qua- lity criteria, newspaper news, Syrian refugees
- Yıl: 2020
- Dil: Almanca
- Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Mevcut tezin gayesi, seçilen gazetelerde Almanya'daki Suriyeli mülteci durumuyla ilgili yayın yapan gazetecilerin hangi ölçüde gazetecilik kalite kriterlerine uyduğu ve gazeteci- lerin ne derece kültürlerarası yetkinlik ortaya koyduğunu kontrol etmektir. Ayrıca gaze- tecilerin kültürlerarası yetkinlik özelliğinin gelişime ihtiyaç duyup duymadığı bu tezde analiz edilmiştir. Buna uygun olarak kültürlerarası yetkinliğin geliştirilmesi ve teşviki için öneriler içeren bir model geliştirilmiştir. Bu kapsamda seçilen Alman gazetelerinde Suriyeli mültecilerle ilgili yapılan haberlere yönelik nicel ve nitel bir içerik analizi ger- çekleştirilmiştir. Sonuçlar, gazetecilik kalite kriterlerinin göz ardı edildiğini ve her iki inceleme aracında da gazetecilerde düşük ölçüde kültürlerarası yetkinlik tespit edildiğini göstermiştir. Açıklama dayanakları olarak sistem teorisi ve kültür çalışmaları perspektif- lerinden gazetecilik kuramları ele alınıp karşılaştırılmıştır. Buna ek olarak gazetecilik kül- türleri konsepti ele alınmıştır. Teorik temeller ile elde edilen sonuçlar arasındaki ilişki gazetecilerin haberleri kendi kültürlerine bağlı olarak ürettiklerini ve bu esnada kültürel bağlılıklarının bilincinde olmadıklarını ortaya koymuştur. Bundan dolayı kültürlerarası yetkinliğin kazanılması için kişinin kendi kültürel bağlılığı konusunda farkındalık oluş- turacak özel öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present thesis is to check to what extent the journalists who publish in the selected newspapers about the Syrian refugee situation in Germany meet the journalistic quality criteria and the degree of intercultural competence of Journalists. In addition, whether the intercultural competence feature of journalists needs improvement is analy- zed in this thesis. Accordingly, a model with recommendations for the development and promotion of intercultural competence has been developed. In this context, a quantitative and qualitative content analysis was carried out on the news about Syrian refugees in the selected German newspapers. The results showed that the journalistic quality criteria were neglected and a low degree of intercultural competence of Journalists was detected in both examination tools. Journalism have been considered and compared from the pers- pective of system theory and cultural studies as explanation bases. In addition, the concept of journalism cultures is discussed. The relationship between the theoretical foundations and the results revealed that journalists produce the news based on their own culture and are not aware of their cultural commitment. Therefore, special suggestions have been de- veloped to raise awareness about one's own cultural commitment to gain intercultural competence.