Die interkulturelle kompetenz von Syrischen flüchtlingen in Deutschland: Ein modellvorschlag zum interkulturellen lernen und förderung der interkulturellen kompetenz von migranten
Almanya'daki Suriyeli mültecilerin kültürlerarası yetkinliği: Göçmenlere yönelik kültürlerarası öğrenme ve kültürlerarası yetkinliğin artırılmasına dair bir model çalışması
- Tez No: 790063
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası yetkinlik, göçmenler, kültürel farkındalık, kültürlerarası öğrenme, Suriyeli mülteciler
- Yıl: 2022
- Dil: Almanca
- Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Mevcut çalışmanın amacı, göçmenlerin kültürlerarası yetkinliğe sahip olup olmadıklarını tespit edip bu yetkinliği hangi ölçüde ortaya koyduklarını ölçmek ve göçmenlerde bu yetkinliğin nasıl güçlendirilebileceğini araştırmaktır. Buna istinaden göçmenlerin kültürlerarası yetkinliğini artırmaya katkı sağlaması amaçlanan bir model geliştirilmiştir. İlgili modelin oluşturulması için öncelikle teorik bir çerçeve oluşturularak kültür, karşılaştırmalı kültür kuramları, göç, kültürlerarasılık, kültürlerarası yetkinlik ve kültürlerarası öğrenme gibi konulara yer verilmiştir. Ardından Suriyeli mültecilerle ampirik bir çalışma gerçekleştirilerek göçmenlerde kültürlerarası yetkinliğin alt becerileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgular, yüksek eğitim düzeyine sahip Suriyeli mültecilerin ağırlıklı olarak kültürlerarası yetkinlik becerisine sahip olduklarını ve kültürlerarası etkileşim süreçlerini başarılı ve bilinçli biçimde yönetebildiklerini göstermiştir. Bunun yanı sıra bazı alt becerilerin eksik olmasının farklı kültürlere mensup kişilerle iletişimin sürdürülmesini olumsuz etkilemediği sonucuna varılmıştır. Ek olarak, egemen kültürün dili hakkında bilgi sahibi olmanın kültürlerarası iletişim için bilhassa faydalı olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar dikkate alınarak geliştirilen model çalışmasında yabancı dil öğrenimi, kültürel farkındalık ve kültürlerarasılık konularına ağırlık verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to determine whether migrants have intercultural competence, to measure to what extent they demonstrate this competence and to explore how it can be strengthened in migrants. Based on this, a model that aims to contribute to the intercultural competence of migrants has been developed. For designing the model, a theoretical framework was initially generated in which concepts such as culture, comparative cultural theories, migration, interculturality, intercultural competence and intercultural learning were presented. Subsequently, a qualitative research was carried out with Syrian refugees and an attempt was made to determine sub-competencies of migrants' intercultural competence. The results demonstrated that Syrian refugees with a high level of education mainly have intercultural competence skills and can successfully and consciously manage intercultural interaction processes. It was also determined that missing sub-competences are not an obstacle to continue conversations with individuals from other cultures. Furthermore, knowledge of the language of the majority culture has proven to be particularly advantageous for intercultural communication situations. Taking these results into account, the developed model focused on foreign language acquisition, cultural awareness and interculturality. Die vorliegende Arbeit bezielt Ziel festzustellen, ob und in welchem Maße Migranten in Deutschland interkulturelle Kompetenz aufweisen und wie die interkulturelle Kompetenz von Migranten entwickelt bzw. gefördert werden kann. Infolgedessen wurde ein Modell konzipiert, dass der interkulturellen Kompetenzentwicklung von Migranten beitragen soll. Für die Konstruktion des Modells wurde vorerst ein theoretischer Rahmen erstellt, in dem Konzepte wie Kultur, kulturvergleichende Theorien, Migration, Interkulturalität, interkulturelle Kompetenz und interkulturelles Lernen dargelegt werden. Anschließend wurde eine qualitative Forschung mit syrischen Flüchtlingen durchgeführt und ein Versuch vorgenommen, Teilkompetenzen der interkulturellen Kompetenz von Migranten festzustellen. Die Ergebnisse legen dar, dass sich syrische Flüchtlinge mit hohem Bildungsniveau sich als überwiegend interkulturell kompetent aufweisen und fähig sind, interkulturelle Interaktionssituationen bewusst und erfolgreich zu steuern und zu bewältigen. Auch resultierte das Ergebnis, dass fehlende Teilkompetenzen kein Hindernis für die Weiterführung von Konversationen mit fremdkulturellen Individuen bilden. Des Weiteren haben sich Kenntnisse über die Sprache der Mehrheitskultur als besonders vorteilhaft für interkulturelle Kommunikationssituationen erwiesen. Unter Berücksichtigung dieser Ergebnisse wurde im entwickelten Modellvorschlag der Fokus auf Fremdsprachenerwerb, Kulturbewusstsein und Interkulturalität gelegt. Schlüsselwörter: Interkulturelle Kompetenz, Migranten, Kulturbewusstsein, interkulturelles Lernen, syrische Flüchtlinge.