Parkinson hastalığı modelinde melatoninin toll benzeri reseptör 4 ilişkili inflamatuvar yolak üzerine etkisi
The effect of melatonin on toll like receptor 4 related inflammatory pathway in the parkinson's disease model
  1. Tez No: 638326
  2. Yazar: SENDEGÜL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE TANRIÖVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: dopaminerjik nöron, MPTP, TLR4, melatonin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Parkinson hastalığı (PH), dopaminerjik nöronların (DN) kaybıyla karakterize progresif nörodejeneratif bir hastalıktır. Nöroinflamasyona bağlı mikrogliyal aktivasyon, TLR4 yolağını kullanarak hastalığın patolojisini şiddetlendirebilmektedir. Melatonin, anti-inflamatuvar ve nöroprotektif özellikli bir antioksidandır. Çalışmamız, PH'da ortaya çıkacak TLR4 aracılı inflamatuvar yanıta karşı melatonin etkisinin değerlendirilmesi üzerine kurgulanmıştır. Yöntem: Üç aylık C57BL/6 erkek fareler; Kontrol (K), Çözücü (Ç), Melatonin verilen (M), MPTP verilerek PH oluşturulan (P) ve MPTP ve Melatonin verilen (P+M) olmak üzere 5 gruba ayrıldı. MPTP, SF içinde çözülerek günde 2 sefer ve 2 gün boyunca toplamda 80 mg/kg dozda intraperitoneal olarak hayvanlara enjekte edildi. 7 gün boyunca günde iki kez Melatonin (2x10 mg/kg) M ve P+M gruplarına uygulandı. Deney sonrasında davranış analizleri yapıldı. Beynin substansiya nigra (SNpc) alanında; TH, TLR4, α-sinüklein ve p65 ekspresyonları immünohistokimyasal analizlerle, TNF-α ekspresyonu da western blot analiziyle değerlendirildi. Bulgular: P grubunda motor aktivitede azalma görülürken, melatonin uygulamasıyla aktivitenin normal seviyeye ulaştığı görüldü. TH immunreaksiyonu Parkinson gruplarında azalırken, P+M gruplarında bu ekspresyonun kontrollere yaklaştığı görüldü. P grubunda toksisiteye bağlı α-sinüklein, TLR4 ve p65 ekspresyonlarında artış görülürken, P+M grubunda ekspresyonların azaldığı dikkati çekti. P grubunda TNF-α sitokin salınımının arttığı, melatonin uygulamasıyla bu miktarın azaldığı görüldü. Sonuç: Çalışmamız melatonin uygulamasının PH ile ortaya çıkan DN hasarını kısmen engellendiğini, hasar sonucu ortaya çıkan nöroinflamasyonun TLR4 ve TNF-α aracılı baskılanabildiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purposes: Parkinson's disease (PD) is a progressive disabling neurodegenerative disease. Neurodegeneration is characterized by loss of dopaminergic (DA) neurons in substantia nigra pars compacta (SNpc). Microglial activation due to neuroinflammation also increases the pathology of the disease. In the models of PD formed with 1-methyl-4-phenyl-1,2,3,6-tetrahydropyridine (MPTP), it was shown that the accumulation of alpha synuclein (α-syn) caused by the toxic effect caused DA death in neurons. TLR4; it is thought that it stimulates cytokine release through NF-kB by activating glial cells in the resulting neuroinflammation and thus initiates the death mechanisms on DA neurons. Melatonin can easily cross the blood-brain barrier and providing anti-inflammatory and neuronal protection. Our study was created that α-syn proteins in PH intensify the inflammatory response by activating TLR4 located in the microglia membrane. The aim of this study was to demonstrate, how melatonin plays its important role in the suppression of pathogenesis of PD model by using MPTP. Material-Method: Three-month old male C57BL/6 mice were randomly divided into 5 groups as Control, Solvent (EtOH), Melatonin-treated (MEL), MPTP-injected (MPTP), MPTP injected + Melatonin-treated (MPTP+MEL). In our study, MPTP was intraperitoneally injected at a dose of 4x20 mg/kg in saline. Melatonin was administered (20 mg/kg) by intraperitoneally to MEL and MPTP+MEL groups for 5 days. Motor activities of mice were evaluated by pole and locomotor activity tests on the 7th day of the utilization of experimental Parkinson's model. Total brain tissues were used in immunohistochemical analysis of the tyrosine hydroxylase (TH), TLR4, α-syn and p65.